25 september 2009

Carte des Vins

Nog maar twee maanden sparen en je kunt een geweldige klapper maken. In de eerste week van december gaan bij het Parijse veilinghuis Piasa 18.000 flessen van het sterrenrestaurant La Tour d'Argent onder de hamer. De cave van de o zo Britse chef-sommelier David Ridgway, waar nu nog 450.000 flessen rustig wachten op de verlossende tire-bouchon, moet een beetje geruimd om plaats te maken voor wat modernere wijnen. Vooral voor Amerikaanse gasten, die soms op een avond voor 20.000 dollar of meer laten ontkurken.

Veel is destijds exclusief van châteaux en domaines gekocht en nergens anders verkrijgbaar. Voor honderd euro maak je al kans op een aardig flesje, de grote jongens gaan pas voor duizendjes naar de volgende kelder. Bijvoorbeeld een Château Latour uit 1975, een Lafite Rothschild van nog eens vijf jaar eerder en een Cheval Blanc van 1928. Nog niet de oudste op de veilinglijst, want uit de Loire kun je een Vouvray Haut Lieu Huet 1919 scoren. Bij het Kerstdiner dan ook maar een Grande Fine Champagne Monnet 1858.

David Ridgway, in 1981 als bordenwasser in La Tour d'Argent begonnen, koestert in het verste hoekje van zijn kelder zijn nu oudste Bordeaux, een 1845 Château Langoa-Barton. Oeroud en waarschijnlijk onbetaalbaar is een Logis de Servolles cognac uit 1797, net na de Franse revolutie.

Toppunt van de wijncollectie was tot voor kort de laatste fles 1811 Château Lafite, maar die liet een kelderjongen uit zijn handen vallen. "He's not with us anymore", liet Ridgway weten...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage