13 mei 2009

Don Quichotte

René Dosière, lid van het Franse parlement, heeft in augustus 2008 vragen gesteld over de onkosten van de verschillende Franse ministers. De socialistische afgevaardigde probeert al sinds 2001 een vinger te krijgen achter het budget van het Elysée, waarop ook de directe kosten van ministers en hun medewerkers staan. In al die jaren is het hem echter niet gelukt om de kosten transparant te krijgen. Deze maand kreeg hij antwoord over bestedingen in 2007. Vooral minister van Justitie Rachida Dati scoort uitzonderlijk. Ze gaf € 500 per dag aan kranten uit, gaf al haar twintig directe medewerkers een dienstauto mèt chauffeur en declareerde daarnaast voor haar clubje ook nog eens ruim € 416.000 aan vliegreizen.

Minister Christine Boutin van Huisvesting woont zelf echter onder budget. In een appartement van 60 m², één kamer, een bureau en een badkamer. Gewoon in haar eigen ministerie in de Parijse Rue Varenne. Bovendien betaalt ze de werkster uit eigen zak.
Veel cijfers worden geheim gehouden, ondermeer uit veiligheidsoverwegingen. Zo weigert minister van Defensie Hervé Morin te zeggen hoeveel agenten de president beveiligen. Ook heeft Dosière niet kunnen achterhalen van welk budget het nieuwe vliegtuig van Sarkozy zal worden betaald.

Het is de vraag of de geachte afgevaardigde zijn queeste ooit succesvol zal afronden. Wellicht helpt het om de avonturen van Don Quichotte nog eens te herlezen.

Labels: ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage