3 januari 2009

Robin des Bois


Het begon in Rennes, in de chique Galeries Fayette. Misschien niet toevallig de naam van de man die in de turbulente revolutiejaren het kladje met de rechten van de mens opvallend liet slingeren.
20 december 2008, de kerstverlichting suggereerde vrede op aarde. In de supermarché van het Bretonse warenhuis shopte een tiental militanten hun karretje nokvol en lieten de cassières in verbijstering achter met de mededeling dat ze gebruik maakten van de autoréduction. De zalm , fois gras en andere versnaperingen werden die avond bezorgd bij nachtverblijven van de locale daklozen, die zo hun eigen crisis kennen dezer dagen.

Niet veel later was de Monoprix in Grenoble aan de beurt. Ook daar werd 'zelfkorting' toegepast om sociaal zwakkeren te doen delen in eetbare vrede op aarde. En aan het begin van kerstavond sloeg Robin des Bois toe in de Parijse Rue du Faubourg-Saint Antoine. Monoprix zag wederom haar goedgevulde schappen benut voor goedertierenheid. Een poging tot onderhandelen door de dienstdoende bedrijfsleider resulteerde enkel in een blokkade van de kassa's en vertrekkende klanten. De opgetrommelde hermandad had niet het lef pakweg 70 volgelingen van de Franse Robin Hood voor het oog van de toevallig aanwezige media in de boeien te slaan. Waarop drank en spijs hun weg vonden naar de plekken waar illegalen, daklozen en andere sloebers de geboorte van het 2009e kerstkind afwachtten.

In 2001 werd een 25-jarige moeder van zeven kinderen door een Franse rechter slechts symbolisch gestraft na inkopen met autoréduction voor een vrai Noël.
Monoprix laat het er echter niet bij zitten.

Labels: ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage