24 januari 2009

Hemaworst

Klopt. In 1926 werd de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam opgericht. Kortweg HEMA. Leo Meyer en Arthur Isaac, twee directeuren van het chique warenhuis De Bijenkorf, wilden ook een stuiver verdienen aan de gewone man. De Kalverstraat kreeg de primeur. De handel werd verkocht voor vaste prijzen: 10, 25 en 50 cent. Na de bevrijding in 1945 was het uit met de eenheidsprijzen. Maar de populariteit groeide. Niet in de laatste plaats door een overmatig zoute rookworst met vleeswaar van onduidelijke herkomst, zonder etiket.

Gisteren werd filiaal nummer 379 geopend. Na eerdere uitstapjes naar België, Duitsland en Luxemburg de eerste in Frankrijk. De éema in het Centre Commercial Créteil Soleil zuid van Parijs. Alles net als in NL van het eigen merk, èn satisfait ou remboursé. Geldt niet voor de worst, want die is door de nieuwe Britse eigenaar Lion Capital uit het assortiment verwijderd.

Tip voor (Parijse) Nederlanders: koop gewoon een saucisse van Montbéliard. In elke super, mèt etiket en absoluut plus savoureux!

Foto: Olivier van Beemen

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage