4 januari 2009

Dakar

Argentinië en Chili vormen dit jaar de arena voor de Dakar-ralley. Een Frans spektakel dat 30 jaar geleden werd bedacht door Thierry Sabine. Hij stuurde een paar honderd auto's, motoren en trucks van Parijs via Afrikaanse woestijnen en steppen naar Dakar. Toen vooral veel knotsgekke amateurs, van lelijke eend tot eigenbouw. Een door-en-door Britse Range Rover was in 1979 de eerste winnaar. Bemand door twee Fransen, dat wel. TV zorgde in de jaren daarna voor ongekend succes en Nederland kreeg in de Brabantse truck-coureur Jan de Rooij een heuse, zij het helaas vrijwel onverstaanbare, vedette.

Sabine heeft er zelf niet lang plezier van gehad. Tijdens de editie 1985 vloog zijn helicopter in een zandstorm tegen een duin. Met vier andere inzittenden op slag dood. Dat was tot nu toe ook het lot van 32 deelnemers, 7 journalisten en 9 Afrikaanse kinderen langs de route.
Vorig jaar werd het feestje afgeblazen na bedreigingen door Noord-Afrikaanse afscheidingsbewegingen. De organisatie, nu in handen van benzineboer Total en ASO (die van de Tour de France) heeft voor 2009 de hele handel op de boot gezet om 9574 km door Zuid-Amerikaanse woestenij te raggen.


De actiegroep Stop-Ralley-Dakar, tegen het doodrijden van Afrikaantjes èn verspilling van kostbare brandstof, was er met een Spaanstalige site als de kippen bij. No al Rally de la Muerte 2009 en América del Sur. Op dit moment zijn er overigens nog geen slachtoffers. Wel is een bijrijder na even te zijn uitgestapt spoorloos verdwenen in rondstuivend zand. Een zoektocht per helicopter had na 6 uur nog niets opgeleverd. De bijrijder komt uit België...

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage