1 juni 2008

Chauvinist

De allereerste chauvinist was een Fransman, een halfmythische soldaat die rond 1780 werd geboren in Rochefort. Over hem doen vele verhalen de ronde en een stoet van historici heeft getracht de enige waarheid over Nicolas Chauvin te achterhalen. Sommigen beweren zelfs dat hij nooit heeft bestaan en alleen voor propagandadoelen is bedacht, andere dragen bewijzen aan dat hij wel degelijke grote daden zou hebben verricht.

Chauvin zou in het revolutionaire leger van de nieuwe republiek gediend hebben en later in de Grande Armée van Napoleon. Niet minder dan zeventien keer is hij gewond geraakt, maar bleef onvervaard met al zijn verminkingen vol overgave zijn vaderland dienen. Een ware chauvinist dus en hij is in ieder geval de naamgever van het woord. Volgens Van Dale iemand met overdreven vaderlandsliefde, maar ook met blinde ingenomenheid met alles wat tot de eigen kring of omgeving hoort. Napoleon eerde Nicolas Chauvin daarvoor met een Sabre d' Honneur en gaf hem een pensioen van 200 francs, luidt het verhaal.

Zijn grenzeloze patriottisme en onvoorwaardelijke geloof in eigen land leverde deze letterlijk geboren chauvinist echter veel spot op. In voorstellingen van het Franse volkstoneel werd hij veelvuldig opgevoerd als een sukkel die slechts bevelen opvolgt, maar tegelijk ook populair als de simpele ziel met wie je toch een beetje medelijden voelt. In ieder geval is zijn naam in vele talen terecht gekomen, ondanks het feit dat de gekende wetenschapper Gérard de Puymèges recent heeft gepubliceerd dat Chauvin nooit heeft bestaan, maar een bedenksel was van 19e-eeuwse artiesten die de slaafse volgzaamheid van de simpele soldaat op de korrel wilden nemen. En daarmee het begrip chauvinisme voor altijd een negatieve klank hebben gegeven.

De komende weken zullen vele chauvinisten uit vele landen langstrekken. Uitgedost in vreemde dracht en opvallend door nog vreemder gedrag.
Overdreven vaderlandsliefde, blind volgen van vlag en tromgeroffel. Voetbal is oorlog...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage