16 december 2007

Monument historique

Je hoeft geen communist te zijn om bewondering te hebben voor hun Parijse machtscentrum, Place du Colonel Fabien in het XIXe arrondisement. In 1971 gebouwd met geld uit Moskou, beweren boze tongen. Sinds die tijd is het aantal stemmen op de Parti Communiste Français PCF van ruim 20 gedaald tot 2%. Ook in de rode partijkas is het niveau fors gezakt, want cheffin Marie-George Buffet moet het nu doen zonder steun achter de Berezina. De nog maar 90.000 leden brengen niet genoeg op om de gaten te dichten.
Laatste strohalm, het gestaalde kader, dreigt ten langen leste uit de traditionele rol te vallen. Tot voor kort waren de 12.000 communisten in parlement en conseils van departement of commune niet te beroerd om de helft van het budget uit hun vergoeding op te hoesten. Maar er is gemor. Verschillende prominenten melden het geld liever voor locale activiteiten te gebruiken of gewoon zelf te houden. De kleintjes zullen dra volgen.

Op zoek naar kleingeld drongen berichten naar buiten over eventuele verkoop van kunst. Daaronder zou werk zijn van Picasso, een geschenkje van Pablo in betere tijden. Nog hardnekkiger was het gerucht dat de PCF het bijzondere hoofdkwartier in de aanbieding had. Alles is ontkend.
Om het Marie-George wat lastiger te maken is in maart la coupole de Fabien tot historisch monument uitgeroepen. Dat zet je niet zomaar bij de makelaar in de etalage. Er zal dus onder de koepel iets moeten worden uitgebroed om de eindjes bijeen te houden.

Oscar Niemeyer, de Braziliaanse architect van het gebouw, vierde gisteren trouwens zijn honderdste verjaardag. Communist pur sang, persoonlijke vriend van Fidel Castro, en ontwerper van het VN-hoofdkwartier in New York (1947 samen met Le Corbusier). Wereldberoemd werd hij door concept en realisatie van Brasilia, de nieuwe hoofdstad van zijn vaderland. Dat hij in 1965 overigens onvluchtte voor de militaire junta. Hij kreeg als velen asiel in Parijs, waar hij tot begin jaren tachtig bleef.

De honderdjarige, net hertrouwd met veertig jaar jongere assistente Vera, zit nog volop in het werk. Projecten aan de baai van Rio, stadion voor concerten in Brasilia, omtoveren van een Chileense gevangenis tot cultureel centrum.

Zijn geheim om oud te worden? "Weinig eten en drinken, geen ruzie maken, veel lachen en altijd een vrouw naast me, wat er ook gebeurt!"

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage