13 september 2011

Breinstormen

Fransen zijn gek op labels. Het opplakken van een medaille of ander wonderlijk kenteken, voor wat dan ook, is een nationale sport. Wereldwijd bekend is de jaarlijkse gewoonte om sterren, koksmutsen of overige keukenattributen uit te delen voor een bijzonder geslaagde avondprak. Menig restaurateur schiet in een diepe eindejaars depressie wanneer de naam van zijn etablissement rond deze tijd nog nergens is genoemd. Bizar is het verhaal van chef Bernard Loiseau uit Saulieu in de Bourgogne. Het verlies van één ster van bandenfabrikant Michelin (hij had er drie) betekende zijn laatste avondmaal. Loiseau vertrok voorgoed, op weg naar het hemelse gerecht.

In het wijnschap bij de super nauwelijks nog een flesje zonder medaille. Je krijgt sterk de indruk dat na al het proeven op een wijnconcours de ernst het aflegt tegen de alcoholische luim. Gouden en zilveren plakken zijn verdeeld, de rest dan maar een medaille de bronze. Thuis eenmaal geopend is de afdronk veelal de schaduw die de kater vooruitwerpt.

Ook Franse dorpen worden gelabeld. We kennen al jaren Les plus beaux villages de France en een bordje Village Fleurie is ook zo gemaakt. Geen idee wie die laatste bedenkt of beslist, wellicht een gevolg van een lange nazit door de gemeenteraad.

De Gard (30) kent slechts twee dorpen die tot de mooiste van Frankrijk behoren, La Roque-sur Cèze (boven) en Aiguèze. Beetje weinig. Dat dachten ook de gewaardeerde opperhoofden van dit departement. Dus het kampvuur wat opgestookt, een extra slok vuurwater en al breinstormend kwam een paar jaar geleden het lumineuze idee bijna vanzelf.
Village de Caractère moest het worden. Et voila, een dampend nieuw label voor de Gard.
Saint-Martial, Dourbies, Vézenobres, Lussan, Barjac en Goudargues mochten de borden bestellen, de folders herdrukken en sites updaten. Op weg naar ongekende stromen bezoek en overvolle parkeerplaatsen. De lijst is inmiddels fors uitgebreid en het duurt niet lang of ieder dorp heeft een etiket.

Ons rustig dorpje Aigremont koestert intussen vuige plannen voor een bedrijventerrein.
Het zo door de 400 inwoners gewaardeerde Village Tranquille wil de wereld kennelijk veroveren als Village Actif.
Van groot genot naar grof geld...?

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage