23 december 2007

Grameen Danone

Het is augustus 1917. In het Griekse Saloniki verwoest een geweldige brand in twee dagen 9500 voornamelijk houten huizen, waaronder de volledige joodse wijk. Isaac Carasso uit die wijk belandt in Barcelona, waar hij besluit yoghurt voor Spanjaarden te gaan maken. In 1919 noemt hij zijn bedrijfje Danone, naar zijn zoon Danon (Catalaans voor Daniel). De potjes natural worden in eerste instantie alleen in apotheken verkocht, een betere start kun je niet bedenken. Precies tien jaar later trekt zoonlief naar Parijs en vestigt er de Société parisienne du yoghourt Danone.

Het is de start van een imperium, vandaag de grootste producent van melkproducten ter wereld. Elke seconde worden alleen al in Frankrijk 127 Danone-toetjes gegeten. Moet je zo'n reus in de super nu laten liggen en kiezen voor een yaourt artisanale uit de regio?

Hoeft niet. Koop met een gerust hart een potje van de familie Carasso. Danone heeft namelijk een prijzenswaardige maatschappelijke kant. Daarvoor moet je bijvoorbeeld even naar Bangladesh, naar Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus. Oprichter van de Grameen Bank om zijn idee voor microkrediet uit te voeren. Een plan waarvoor ook 'onze' Maxima zich inzet. Social business, noemt hij het zelf. Samen met hem heeft de yoghurtgigant een project gestart waarmee vrouwen zelfstandig hun financiële positie kunnen verbeteren.

Danone heeft een eerste fabriekje gebouwd in de plaats Bogra, in februari 2007 geopend door topvoetballer Zinedine Zidane. Uiteindelijke capaciteit dagelijks 3000 ton speciale yoghurt, verrijkt met mineralen, vitamine A en jodium. Goed voor 30% van de dagelijkse behoefte van kinderen. De huidige productie van 6000 potjes wordt door riksjas naar verdeelpunten gebracht.
De vrouwen die aan het project meedoen halen daar hun koeltas met logo op en bezorgen de potjes bij de klant. Zeventien procent van de verkoopprijs is voor de verkoopster.

Binnen drie jaar moeten zo'n 2000 nieuwe kleine coöperaties de fabriek van melk voorzien, waardoor veel meer Grameen Ladies kunnen profiteren.
Bijkomend voordeel van het project is gezonde voeding voor de kinderen van Bogra, waarvan 70% aan ondervoeding lijdt.

Danone mag dus!

Labels: , , ,

2 reacties:

Op 24 december 2007 om 13:09 , Anonymous Anoniem zei...

hoi Dick,

voor de verbetering van de leesbaarheid moet je je bijdragen toch eens door laten vertalen op de site goeiemoogle.nl Het vertoont totaal nieuwe vergezichten.
Maar veel groeten en schone dagen gewenst,
Peter

 
Op 24 december 2007 om 22:01 , Blogger jojo30250 zei...

Nous étudions l'hindouhisme, avec un indien du Kerala, et participons à une association qui est très active pour aider les femmes seules et leurs enfants (création et entretien d'une école). Si je comprenais votre langage ... nous aurions sans doute des choses à nous dire! Bise. Josette

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage