18 november 2007

Koot en Bie

Het deftige genootschap Onze Taal heeft gisteren een goeie daad verricht. Het werd tijd. Kees van Kooten en Wim de Bie zijn benoemd tot erelid van de club. Vijf jaar geleden viel die eer te beurt aan striptekenaar Marten Toonder. Verdiensten voor de Nederlandse taal. Dat is de reden voor dit heugelijke feit. Je kunt je natuurlijk afvragen om welke taal het nu gaat. Koot en Bie zijn allang niet meer op de buis, dus hun invloed beperkt zich tot een generatie die ook niet meer echt in beeld is. Neutronenkorrels, positivo, regelneef, doemdenken en kneukfilm zijn al weer vergeten. Taal is nu voorbehouden aan sms-ers, rappers en kids die andersom praten. Die laatste categorie laat een stootboom met Klaatersins en parte zwieten in Pamken aankomen, zodat de schinderkaar de linterwaars bij de stoorscheen kan zetten met pinterween voor het draap. Moet kunnen en je went er wel weer aan.

In december krijgen de bedenkers van wethouder Hekking, dokter Clavan en zwerver Dirk de bijbehorende versierselen. Het zal ongetwijfeld een memorabel moment worden, goed voor weer een DVD met hoogtepunten. Zoals die van vorige week met de de titel Puur vieziek . Daarop worden "de grenzen van de sexuele ethiek en de spankracht van onze fysieke relaties" verkend.
Met nog meer bekenden als Walter de Rochebrune, De Vieze Man, Carla en Frank van Putten, Ralph en Thea Ternauw, Jet en Koosje Veenendaal, F. Jacobse en Tedje van Es, Dirk en Koos Koets. In totaal zevenentwintig scènes in ongeveer honderd minuten. Alle scènes zijn niet eerder op dvd uitgebracht. Een aanrader dus.

Van Klisjeemannetjes in de zestiger jaren tot simpel Van Kooten & De Bie in 1998 zijn we wekelijks op een onnavolgbare wijze bij de hand genomen door de warwinkel van alledag. Een geweldige neus voor trends, een fenomenale antenne voor onzin en onoprechtheid. Een enkele keer komen ze nog eens langs met een vlijmscherpe analyse, waaraan de op dunne pret en plat jolijt gerichte huidige generatie lolbroeken een grote punt kan zuigen.

Nostalgie. Nog één keer dan.

N.B. Kees van Kooten woont een groot deel van het jaar vlakbij in de Cévennes. Vandaar...

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage