27 maart 2010

T-L

Albi, op de linkeroever van de Tarn, ook wel La Ville Rouge genoemd. Naar de rode steen waaruit haar gebouwen zijn opgetrokken. Gebakken uit de rode bodem van de Albigeois in het departement Tarn. De geboortestad van een groot kunstenaar en Albi heeft er haar uithangbord van gemaakt.

Schilder Henri de Toulouse-Lautrec wordt op 24 november 1864 geboren in het statige familiehuis aan de rue de l'Ecole Mage, de huidige rue Toulouse Lautrec. Vader is graaf Alphonse, moeder Adèle dochter van de hertog van Céleyran en een nicht van pa. Henri is een brekebeen met allerlei aangeboren kwalen, dat krijg je van eeuwen adellijke inteelt. Twee valpartijen met botbreuk en hij is kreupel. De groei stopt en T-L (de letters worden zijn logo) blijft steken bij 1,50 m.

Tot zijn 18e rommelt hij wat met landschapjes, paarden en jachtgedoe dat in het herenleven om hem heen dagelijkse gewoonte is. Hij verhuist naar Parijs, stort zich extrovert in het artiestenleven, koopt een atelier op Montmartre en ontdekt het impressionisme. Zijn productie is enorm. Dagen en nachten leeft hij met danseressen, prostituees, clowns en zangeressen van de cabarets en nachtlokalen. Ze komen allemaal in zijn werk terug want vanaf 1890 wordt hij beroemd met affiches voor Parijse artiesten en theaters.

In dezelfde periode wordt alcohol zijn vaste metgezel. Hij zit in 1899 drie maanden in een afkickcentrum in Neuilly. Het helpt niet, want hij drinkt in het geheim. Daarvoor schaft hij een antieke wandelstok aan, met ruimte voor een halve liter absinth plus een minuscuul glaasje. Een tweede delirium wordt zijn einde. Henri de Toulouse-Lautrec sterft in 1901, twee weken voor zijn 37e verjaardag.

Albi eert T-L met een omvangrijke collectie in het Musée Toulouse-Lautrec in het majestueuze Palais de la Berbie. Zijn laatste steun en toeverlaat, de stok, kun je er nog zien.


(zeldzame foto van T-L met vriend Lucien Métivet)

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage