15 juni 2010

Banyuls

Banyuls is zo ongeveer het laatste dorpje aan de Méditerranée voor de Spaanse grens. Direct na het minstens zo boeiende Collioure. Een hoekje van Frankrijk dat door toeristen meestal voorbij gejakkerd wordt, op weg naar de overvolle stranden van Rosas en verder. Niet doen, gewoon linksaf en stoppen.

Banyuls is beroemd om de rode vin doux rouge. Door kenners zeer gewaardeerd en bovendien de enige dessertwijn die de strijd aan kan met een heftig chocoladetoetje. De wijngaarden met in totaal 1260 ha liggen op de steile zuidhellingen, direct boven de kustweg, bijna tot in zee.
Oude wijnstokken van de grenache leveren een absoluut exclusief flesje. Voor een deel rijpt deze heerlijkheid in speciale glazen kruiken, bonbonnes, op de zonovergoten daken van de caves of zomaar op de warme bodem. Hetzelfde gebeurt ook met de Portugese port, maar dan in houten vaten. De top, bijvoorbeeld een Banyuls grand cru van Abbé Rous, heeft zo minstens 30 maanden liggen wachten op de liefhebbers. Reken maar op een flesprijs van 1 euro per maand. Pruimen en vijgen, cacao en tabak in de neus, een lange afdronk met noten en geconfijte sinaasappel. Niet zelf bedacht, maar genoteerd van de keldermeester.
Iets om met Kerst bij de bûche au chocolat uit te schenken. Mag ook zo als apéro.

Wil je iets heel anders, dan verrast Banyuls je met een onderwaterroute in de enige Franse Réserve Naturelle Marine. Zes kilometer buiten het dorp, richting Cerbère, zie je de borden naar het natuurreservaat.

Speciaal voor de apnéiste, de zwemmer met snorkel, bril en zwemvliezen. Een baai in de luwte van de tramontane, 800 meter uitgezet traject langs 5 informatiepunten, in 3 kwartier te doen. Voorzien van tekstborden (rechts) onder de zeespiegel en heel dicht bij kust en strand. De hele maand augustus kun je nog onderduiken.
Bang voor natte voeten? Er is ook een zee-aquarium in het dorp.

Een echt Frans uitstapje is een bezoek aan La Junquera, minuten over de Spaanse grens. Goedkoop tanken en voor weinig geld boodschappen inladen. Echt de enige hoogtepunten, maar wel met duizenden tegelijk.
Leuk...?

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage