11 juli 2007

Commodore 64

Je eerste computer heeft je het meest geholpen om een stap te doen in de wondere digitale wereld. Gebeurde dat in de jaren tachtig, dan was het beslist één van de 20 miljoen Commodore 64 machines. Daarmee heb je vast ook wel eens een nacht doorgehaald door krankzinnig lange listings in te toetsen. Net als ik. Om tegen het ochtendgloren radeloos naar de foutmelding te loeren. Weer niet gelukt!

Sinds die tijd is er een boel veranderd tussen de enen en de nullen. Dagelijks merk je dat we in een andere wereld dreigen te glijden. Vol virtuele ruimtes, waar hackers de baas zijn en je de meubelen opslaat achter een firewall. Je nageslacht loopt in die andere werkelijkheid met apparaten waarvan het bestaan aan je voorbij is gegaan. Gek gemaakt met de nieuwste hebbedingen en de meest onwaarschijnlijke zachte waar.
Voorbeeld? Met wat extra toetertjes en belletjes in je auto kan iedereen online zien waar je rijdt, hoe hard, of je in een file zit. Trackr heet dat, gratis van internet. Maar ergens rinkelt de kassa. Je stuurt kilometers informatie via de mobiele telefoon naar je provider. Die kijkt niet, maar wordt wel steeds rijker. En niet door virtueel geld.
Nu heeft de halve wereld weer hoge bloeddruk van de nieuwe iPhone. Slapeloze nachten op een harde stoep voor een speeltje van 500 dollar of zo. Volgend jaar al weer oud, let maar op. Overigens krijgt Frankrijk ze eerder dan NL, lees ik in een papieren krant. Wij blij..!?

Blijft natuurlijk de vraag of al die nieuwe spullen je ook gelukkiger maken. Of kunnen voorkomen dat je relatie er met een digibeet vandoor gaat. Je van die zeurende jeuk afhelpen en er voor zorgen dat je weet waar je gisteren de leesbril hebt gelaten. Om maar wat alledaags malheur te noemen. Intussen worstel je ook nog met het digitale jargon. Hateeëmellen, iemeelen, douwnlooden, goegelen, antispemmen. En de Fransen doen alles nog eens dunnetjes over met hun mesaasjerie, het poortaj en de teelesjarseman.

Blijf lachen, semi-digitale vrienden, want je bent niet alleen. Ook voor deze glazenwassers is niet alles even helder...

2 reacties:

Op 11 juli 2007 om 22:29 , Blogger Reinier zei...

De provider van deze getrackte wordt geen cent wijzer van het getrack. We zijn een deal aangegaan voor een onbeperkt aantal bitjes per maand, dus maak je niet ongerust!

 
Op 17 juli 2007 om 21:02 , Anonymous Anoniem zei...

Jaah het filmpje blijft grappig! En jouw blog ook!

Kus van Fredi en Gerald

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage