25 juni 2010

Kinderkopje

Al in de verre oudheid, pakweg 3000 jaar voor onze jaartelling, werd in het Midden Oosten het mineraal asfalt voor vele doeleinden gebruikt. Men maakte er baden waterdicht mee, de Feniciërs hielden hun schepen er mee drijvend en in Egypte werden blokken van de teersoort toegepast om afbrokkelen van de Nijloever tegen te gaan. Het is niet ondenkbaar dat ook toen asfalt al als verharding werd gebruikt, maar foto's ontbreken helaas...

Parijs heeft de eer de allereerste asfaltweg ter wereld te hebben aangelegd. De Champs Elysées werd in 1825 voorzien van gladde asfaltblokken ter vervanging van de keien die al sinds Romeinse tijden in zwang waren om doorgaande routes te plaveien. Het werd de start van de Franse bitumiers die in Europese steden werden gevraagd om het kunstje met de vloeibare bodembedekker uit te voeren. Zo werd ook in Londen het eerste asfalt van Franse makelij.

Op 29 augustus 1944 tijdens de Amerikaanse overwinningsparade (boven) was de Champs Elysées zo te zien nog mooi glad. Gek genoeg heeft Parijs later het asfalt weer vervangen door pavés, de bekende kinderkopjes. Om de oude sfeer uit het kassei-verleden weer een beetje terug te krijgen.

De renners uit de Tour de France mogen er op 25 juli weer hun eigen kunstje vertonen.

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage