15 september 2011

Ochtendeitje

Vanochtend sprong het ochtendeitje plotseling een centimeter omhoog uit z'n dopje, rustig slapende poes Minou donderde van een krukje en in de buurt begonnen honden vervaarlijk te blaffen. De eerste gedachte was een verschijning van Uri Geller, doch deze verdween terstond in oorverdovend geraas. Een Mirage 2000 van La Force doorbrak juist boven ons de geluidsbarrière. Dat gebeurt hier vrijwel wekelijks en de piloot hoeft er kennelijk geen toestemming voor te vragen, zoals in NL. Daar mogen de top guns slechts over de top wanneer vermeende terroristen het luchtruim binnendringen.

Zestig jaar geleden dacht men dat een vliegtuig uit elkaar zou vallen wanneer het de snelheid van geluid zou bereiken. Zelfs hooggeleerde deskundigen riepen dat een piloot zich tegen de geluidsmuur te pletter zou vliegen. Een toestel dat vliegt bouwt namelijk een soort drukgolf op. Wanneer het dan sneller dan het geluid gaat, dus supersonisch, krijgt de golf de vorm van een kegel. Bij het passeren van dit golffront hoor je een geweldige explosie of, wanneer je doof bent, zie je eieren springen of katten vallen.

De eerste mens die dit probeerde was dus je reinste waaghals met ware doodsverachting. Op 14 oktober 1947 stapte de Amerikaanse jachtpiloot Chuck Yeager (links) in een experimenteel X-1 raketvliegtuig. Om al wat snelheid te krijgen hadden ze hem onder een groot vliegtuig omhoog gebracht. Toen hij losliet en zijn teller rond de 1080 kilometer per uur aanwees, gebeurde het. De inmiddels gepensioneerde brigade-generaal kan het nog steeds navertellen, dus einde mythe. Van deze eerste supersonische vlucht bestaan nog bewegende beelden.

Het wachten was op supersnelle camera's om het verschijnsel ook echt zichtbaar te maken. De foto toont een kegelvormige wolk, die ontstaat door condensatie van waterdruppeltjes achter de vleugel.


Jammer voor Chuck bleek veel later dat hij niet de eerste was. De Duitse gevechtspiloot Hans Mutke heeft op 9 april 1945 met zijn Messerschmidt Me-262 (de eerste operationele straaljager) bij Innsbruck het kunstje in een duikvlucht al uitgehaald.
De Duitse Luftwaffe had het rond die tijd echter te druk om er een filmpje van te maken...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage