23 mei 2009

Journée de fromage

9000 geleden moet het zijn gebeurd. Eén van onze préhistorische voorouders, voorzichtig bezig met vee en landbouw, ontdekte dat melk bewaard kan worden. Bij het Zwitserse Lac de Neuchâtel zijn 7000 jaar oude vazen gevonden met kleine gaatjes, nodig voor het proces om kaas te maken. Andere vondsten in Egypte, Mesopotamië (Irak) en Macedonië bewijzen dat niet alleen de oude Zwitsers het kunstje kenden. Een kunstje dat al die eeuwen nauwelijks is veranderd. Stremsel en zuursel bij de melk en je krijgt wrongel. Wanneer het vocht is uitgeknepen ben je al een heel eind. De rest van het proces hangt sterk af van de soort kaas die je wilt maken.

Na de Romeinse tijd zijn het in Frankrijk vooral monniken die op grotere schaal met voedsel- en drank in de weer zijn. Wat kaas betreft is de perfect stinkende Munster (van het Latijnse monasterium = klooster) een goed voorbeeld. Zo hebben ook Saint-Paulin en Port-du-Salut een gewijde historie en op menig fabriekskaasje uit Normandië figureren nog steeds vrolijke monniken als marketingtool.


De grote keizer Charlemagne proefde in 774 voor 't eerst een puntje brie in de abdij van Rueil-en-Brie vlakbij Meaux. Hij werd liefhebber en een paar jaar later vinden we hem terug als gast van een prelaat in onze streken voor een kennismaking met roquefort. Goedgekeurd, want elk jaar werden twee kisten fromage persillé naar het paleis in Aken gestuurd. Gebeurtenissen van formaat, want zijn vaste kroniekschrijver Eginhard legt het prominent vast.

¨Hoe wil je een land besturen waar 246 kaassoorten bestaan,¨ zou oud-president Charles de Gaulle in een sombere bui gezegd hebben. De meeste tellingen komen tegenwoordig al boven de 300. Mocht je desondanks geen inspiratie hebben voor de inkopen van deze week, vrijdag 29 mei is het weer journée nationale du fromage en de fromager op de hoek zal ongetwijfeld een tip hebben voor een rijpe versnapering.

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage