23 september 2011

Uitbuiken

Na het jaarlijkse immens populaire Fête de la Musique in de zomer, krijgen de Fransen vandaag voor de eerste keer een nationaal eetfeestje. Initiatief van Frédéric Lefebvre, staatssecretaris voor het toerisme en ongetwijfeld lekkerbek. Vorig jaar mocht hij al uitbuiken nadat het repas gastronomique français door UNESCO tot werelderfgoed was uitgeroepen.

Op zo’n 3000 plekken moet het Fête de la Gastronomie de tongen strelen. Van een Provençaals menu van € 15 voor 550 hongerigen bij het Palais des Papes in Avignon tot een gigantische cassoulet languedocien op de eerste verdieping van de Eiffeltoren. En cultuurminister Frédéric Mitterrand gaat in het veelbekeken kookprogramma Un dîner presque parfait op de zender M6 proberen zijn ballen warm op het bord te krijgen.

Ongetwijfeld wordt dit de zoveelste commerciële ‘traditie’, nu om de goedgelovige buitenlander eetlokalen in te lokken. De dagelijkse prak als werelderfgoed op de kaart. Alsof Franse koekenbakkers het beter doen dan alle keukenpieten in de andere 190 UNESCO-landen. Dat krijg je wanneer op het boekenplankje alleen de Guide Michelin de France prijkt.Beperk je tot waar je goed in bent: Disneyland en dure horloges.
Zo hield een Franse journalist zijn landgenoten voor, kennelijk niet goed bekomen van zijn repas gastronomique

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage