20 september 2011

Barokke boezem

In de 13e eeuw was het leven voor Franse vrouwen een boel simpeler dan vandaag. Hoe je er uitzag werd namelijk vastgelegd in regels, opgesteld door mannen. Rechters en adellijke baasjes schreven voor wat wel en niet kon. Bedoeld om de goede zeden te bewaren, tegen overbodige luxe en vreemde invloeden van (toen al) immigranten. Maar het voornaamste doel was om klassenverschillen in stand te houden.

In de betere klasse verborgen vrouwen zich buitenshuis vaak achter een masker, later vervangen door de voile. In tegenstelling tot Italiaanse signoras toonde madame nooit haar echte haar. Een gewoonte die in de 16e eeuw ook door mannen uit de hogere standen werd overgenomen. Gouden tijden voor pruikenmakers.
Twee eeuwen later werd de vrouwelijke vorm vooral bepaald door de corsettenindustrie.
Slankheid gegarandeerd door lijfjes met stalen veren van een halve meter. De barokke boezem prominent in beeld.
Mode is nu het uithangbord van de consumptiemaatschappij. Tijdschriften, televisie en bovenal de grands magasins bepalen twee keer per jaar hoe we er uit gaan zien.

De oogst van najaar 2011 was dezer dagen te zien op de Parijse Boulevard Hausmann, waar Les Galeries Lafayette met 700 modellen le plus grand défilé du monde scoorde. Hoezo crisis?

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage