24 juli 2010

Eruptie


Dat Frankrijk een republiek is, zou best eens de schuld kunnen zijn van een IJslandse vulkaan. Net als eerder dit jaar, toen de aarde onder de gletsjer van Eyjafjallajokull (boven) spectaculair openbarstte, gebeurde dat ook in 1783.
Toen was het de vulkaan Laki in het zuiden die in de zomer met een enorme explosie zijn plaats in de geschiedenis innam. Het natuurgeweld bleef negen maanden actief en blies voortdurend geweldige aswolken in de atmosfeer. Tot ver in Europa daalde een roetige regen neer en het verhaal wil dat zelfs in Griekenland dagelijks de stoep moest worden geveegd.

Laki bedekte half Europa maandenlang onder een dikke mist en giftige gassen zorgden voor duizenden doden. Vissers bleven aan de wal en de neerslag vergiftigde de op het land staande oogsten. Maar het belangrijkste moest nog komen.
De as in de atmosfeer zorgde de volgende jaren voor een daling van de gemiddelde temperatuur. Dit effect op het klimaat had in 1788 een desastreus gevolg in Frankrijk. De oogst dat jaar was uitzonderlijk slecht. Er ontstond ernstige hongersnood, gevolgd door langdurige grote sociale onrust.

Le peuple n'a pas de pain? Qu'il mange de la brioche!" (Het volk heeft geen brood? Dan eten ze toch cake.) De wereldvreemde koningin Marie Antoinette zou dit gezegd hebben toen ze in 1789 van het voedseltekort hoorde. Het was in ieder geval voer voor haar tegenstanders.

Kort daarna barstte de bom et voila, de republiek was een feit.

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage