10 april 2010

Cirque


Een half- of bijna rond keteldal in een bergwand heet in het Frans een cirque. Op de grens van de departementen Gard en Hérault ligt zo’n natuurlijk theater, het Cirque de Navacelles, tussen de kalkstenen hoogvlakten van Larzac en Blandas. In miljoenen jaren met geduld uitgehold door het piepkleine riviertje de Vis. Naar schating met slechts ééntiende millimeter per jaar. Je vergaapt je letterlijk wanneer je aan de rand van de causse honderden meters naar beneden kijkt en daar een groene oase ziet met een net zo’n piepklein dorpje erin.

Water en kalksteen hebben samengewerkt aan dit natuurlijke wonder, dat tot de 33 Grands sites de France behoort. En dus nogal wat toeristen trekt. De eersten kwamen er zo’n 5000 jaar geleden en betrokken grotten in de wanden van de kloof. Het klimaat beneden bleek uitstekend geschikt om de bodem te cultiveren en toont ook nu nog weelderig groen. Maar het cirque kent ook ook andere bewoners. Op een wandeling naar beneden kruis je paden van wilde zwijnen en sporen van vossen en kleinwild of je kunt met enig geluk de vlucht van de steenarend volgen. Beren zijn door mensen al lang verdreven, maar in de grotten zijn zat beenderen van deze oerbewoners gevonden.

Het mooiste uitzicht heb je bij de Baume Auriol (618 m) en de Belvédère Nord (613 m) en over het lange-afstandspad GR7 kun je in twee dagen door het circus.

Slapen geen probleem, in het dorpje beneden zijn chambres d’hôtes, beheerd door een NL familie.
Net als de crèperie.
Je vind ze werkelijk overal…

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage