8 april 2010

Athos 1


Het stuntteam van de Franse luchtmacht heeft een nieuwe mascotte. En niet de minste. Carla Sarkozy-Bruni, de première dame de France, fungeert dit jaar als beschermvrouw van de Patrouille de France. Zij was vorige week even present op het zuidelijke oefenveldje van de negen piloten bij Salon-de-Provence. Op die thuisbasis traint het uithangbord van l'Armée de l'Air in de wintermaanden het formatievliegen.

De presidentsvrouw werd ontvangen door de eerste vrouwelijke commandant Virginie Guyot (rechts), sinds vorig jaar bij het team. Negen piloten, maar de voorstellingen doen ze met acht. Allemaal met roepnaam Athos, van 1 tot en met 9. Het eerste nummer is voor commandant Guyot. Athos 9 is de remplacant die altijd beschikbaar moet zijn. Elk jaar worden drie piloten vervangen door ervaren jachtvliegers. Virginie Guyot heeft voor haar komst naar de Provence in Afghanistan operaties uitgevoerd.

Het team is opgericht in 1953 met vier Amerikaanse jagers F84 Thunderjet voor een vliegfeest in Algiers. De huidige generatie vliegt sinds 1981 in de Frans-Duitse Alphajet, gebouwd door Dassault-Dornier, goed voor Mach 0.86.

Op 14 juli a.s. weer te zien als opening van het défilé op de Champs Elysée in Parijs. Met Athos 1 (onder) prominent in het midden.

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage