9 maart 2010

Coulommiers

Ben je eind deze maand onderweg van of naar NL, neem eens de route door de Brie. De kaasrijke streek oost van Parijs, ook wel Brie Laitière genoemd. Tik tussen 26 en 29 maart Coulommiers in op de TomTom en bezoek daar de kaas-en wijnbeurs. Op het terrein van de Sucrerie (D934) houden 350 standhouders voor de 43e keer een feestje voor tong en gehemelte, want de fromages uit deze streek hebben absoluut de hoofdprijs verdiend.

Proef er vooral de trots van het plaatsje zelf, de Coulommiers van rauwe koemelk. Een rond kaasje van 14 centimeter en 8 weken gerijpt. En neem er een paar mee in de koeltas, want in je plaatselijke super tref je vrijwel zeker alleen de gepasteuriseerde variant.
Kijk ook bij de wijnboeren op de beurs naar een niet te stevige rode, bijvoorbeeld die van Volnay, Sancerre of Santenay. Een combinatie die niet stuk kan.
Lukt het niet de Foire aan te doen, ook op de weekmarkten in de dorpen rondom is het lekkers volop te krijgen. Minpuntje: omdat er geen standaardrecept bestaat mogen ze in Coulommiers geen Appellation Contrôlée op het doosje drukken.

Het plaatsje zelf (14.000 inwoners) is alleraardigst. Voor de Romeinse tijd woonden er in een bocht van het riviertje Grand Morin al Kelten en in de Middeleeuwen hebben de graven van Champagne er een paar aardige bouwseltjes achtergelaten. Heb je nog geen genoeg van kaas, in het oude centrum staat deze Halle aux Fromages uit 1887.

Al in de 14e eeuw werd Coulommiers bezongen
door dichter-herder Jehan de Brie:

Quand s’achève un repas et qu’arrive le fromage
Les estomacs rassasiés retrouve le courage
Autant qu’en verres ruisselle ce pinard qui ressemble
Au baiser du soleil sur une gorge qui tremble

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage