5 december 2009

Wurgspel


Deze week ging het bij een symposium in Parijs over een wel heel bizar spelletje. Vast niet typisch Frans, maar hier zijn dit jaar al veertien tieners om het leven gekomen bij Le jeu du foulard. Dat is dan slechts het officiële cijfer. Vermoed wordt dat het aantal flink hoger is, omdat veel gevallen worden geboekt als zelfmoord of ongeluk.

Het begint tamelijk onschuldig en wie heeft het niet gedaan in de kinderjaren. Een wedstrijdje om het langst de adem in te houden. En dan als een rode tomaat kijken wie wint. Het resultaat is echter niet zelden hyperventilatie of, erger, flauwvallen en een paar seconden buiten bewustzijn. Gebrek aan zuurstof in de hersenen is de oorzaak.

De ernstigste vorm is als wurgspel mode bij de wat oudere jeugd. Met een shawl of riem de keel dichtknijpen om een speciale sensatie op te roepen. Op zoek naar de rêve magique of rêve indien. Het gevoel compleet te ontsnappen, te gaan zweven. Bekend bij drugsverslaving, maar nu dus veel goedkoper en niet strafbaar. Onderzoek in 2007 leerde dat 1,5 miljoen Franse jongeren het spelletje wel eens hebben gespeeld. En natuurlijk kunnen ze op internet leren hoe je de ultieme droom kunt oproepen.

Ouders van slachtoffers hebben inmiddels op http://www.jeudufoulard.com een site geopend. Met veel informatie, getuigenissen en tips om iets bij je kind te herkennen. Rode ogen en wangen, striemen in de hals, oorpijn en ernstige hoofdpijn zijn zorgelijke signalen.
Misschien al op weg naar de laatste droom...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage