10 december 2009

Plantenbak

Saint-Quentin-la-Poterie, dorp in de Gard bekend van het nest pottenbakkers dat daar is neergestreken. Maar historisch veel belangrijker als geboorteplaats van Joseph Monier. De man die de wereld heeft veranderd. In 1823 geboren in het gezin van de tuinman van de hertog van Uzès, leert hij het vak spelenderwijs. 23 jaar oud wordt hij de baas in de tuin van het Louvre in Parijs. En daar komt de vonk.

Op zoek naar stevige plantenbakken experimenteert hij met beton. In die tijd slechts een herinnering aan Romeinse bouwmeesters, van wie het geheim in de geschiedenis teloor ging. Joseph gebruikt ijzer als wapening, krijgt op 16 juli 1867 zijn eerste octrooi en bouwt in 1875 met zijn ‘recept’ een brug over de slotgracht van het Château de Chazelet (Indre). 13,80 m lang en een breedte van 4,25 m. De eerste brug van gewapend beton in de wereld bestaat nog steeds.


In het spoor van Joseph Monier heeft een eindeloze stoet architecten en bouwers onze wereld een staalhard gezicht gegeven.  De tuinman zelf stond met zijn ‘vonk’ aan de wieg van een wereldwijd concern, nu gespecialiseerd in (betonnen) dakbedekking en schoorstenen.
Groupe Monier, met vestigingen  in 40 landen, ruim 11.000 medewerkers en een omzet van 1,5 miljard euro.

Voorwaar geen gek resultaat voor een 19e-eeuwse tuinman uit de Gard.

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage