2 november 2009

Frans vlaggetje


Air France heeft vorige week haar eerste Airbus A380 in ontvangst genomen. Het grootste passagiersvliegtuig ter wereld biedt in de Franse versie ruimte aan 538 passagiers. De allereerste reus van de Europese tekentafels vliegt al sinds oktober 2007 bij Singapore Airlines. Inmiddels hebben 16 luchtvaartmaatschappijen bestellingen geplaatst, daaronder exoten als de Indiase Kingfisher Airlines en Kingdom Holding Company, het speeltje van een Saoedische prins.

De eerste passagiersvliegtuigen met een Frans vlaggetje kwamen kort na Wereldoorlog 1 in bedrijf. Met omgebouwde bommenwerpers werden de eerste vluchten gemaakt, met op de plek van het bommenrek eenvoudige stoeltjes.Zo startte dit dubbeldeks gevaarte met de toepasselijke naam Farman Goliath al op 8 februari 1919 een dagelijkse lijn van Toussus-le-Noble ten noorden van Parijs naar Croydon bij Londen. Omdat de Britse autoriteiten nog geen toestemming gaven voor burgerluchtvaart, werden de vluchten (kruissnelheid 120 km per uur) uitgevoerd door militaire piloten in uniform.

Op 7 april 1922 was een Franse  Farman Goliath betrokken bij de allereerste botsing ter wereld tussen twee passagierstoestellen. Boven Poix in Noord-Frankrijk bij slecht zicht lag het op dezelfde koers als een Britse Havilland. Geen van de negen inzittenden overleefde deze historische crash.

Uit de eerste bedrijven die het avontuur aangingen ontstond door fusie in 1933 Air France met als thuishaven Le Bourget. De vloot omvatte 259 toestellen van 31 verschillende types, vijf jaar later was dat aantal teruggebracht tot 100, per jaar goed voor 100.000 passagiers.
Dit jaar rekent Air France op bijna 75 miljoen passagiers in één van haar 900 vliegtuigen. De nieuwste aanwinst gaat vanaf 23 november dagelijks van start op de lijn Parijs-New York. In totaal heeft Air France twaalf orders geplaatst voor de A380.
Zusterbedrijf  KLM wacht nog even af.

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage