31 oktober 2009

Dien Bien Phu

Geen Vietnamees restaurant. Wel 57 dagen lang de meest vernederende catastrofe voor het Franse leger in het noorden van wat nu Vietnam heet, maar toen nog een Franse kolonie was. 55 jaar geleden kwamen opstandige communistische Vietminh-strijders via Chinese spionage in het bezit van strategische plannen van het Franse leger. Het resultaat was een aanval op de basis Dien Bien Phu, een paar maanden eerder door parachutisten gevestigd midden in Vietminh gebied. Een vlek met 14.000 Franse soldaten onder bevel van generaal Christian de Castries. Op 13 maart 1954 begon de hel met artillerievuur op het legerkamp en een paar uur later viel al de eerste stelling. De basis met landingsbaan bleek aan vier zijden ingesloten.

De beschietingen die volgden zorgden voor enorme schade, waardoor het tien dagen later vrijwel onmogelijk was om nog met vliegtuigen of helikopters de troepen te bevoorraden. Op 28 maart landde het laatste toestel om gewonden op te halen, maar kon niet meer opstijgen. De Vietminh had inmiddels 45 kilometer loopgraven aangelegd en nog eens 450 kilometer ingegraven en gecamoufleerde verbindingswegen. Ontsnappen was niet meer mogelijk, het door Fransen bezette terrein werd steeds kleiner en bovendien veranderde de moesson de basis in een immense modderpoel waarin het organiseren van dekking onmogelijk werd. Verwachte hulp van de Amerikaanse luchtmacht bleef uit, slechts een elite-eenheid van het Vreemdelingenlegioen wist per parachute Dien Bien Phu te bereiken.

Op 7 mei kwam de finale aanval van Vietminh commandant Vo Nguyen Giap en de basis begaf het om 17.00 uur met een bericht naar het hoofdkwartier in Hanoi: ‘We blazen alles op. Vaarwel’. Zelfs dat mislukte, want een paar minuten later viel de Vietminh de commandopost binnen en werd hun vlag op de bunker geplaatst. 
Franse commandopost anno nu

Balans: 2293 Franse doden en (volgens Vietnam) 4020 Vietminh strijders. Van de ruim 11.700 andere Franse troepen stierf 71% onderweg naar of in gevangenschap. Slechts 3290 man kwam levend uit de heropvoedingskampen terug in Frankrijk.
Van 7801 man is het lot onbekend. Generaal De Castries stierf in 1991 in zijn Parijse bed.

In juli 1954 verloor Frankrijk bij de Akkoorden van Genève definitief haar kolonie Indochina.

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage