21 september 2009

Clearstream

Vandaag begon in Parijs het proces in de onwelriekende zaak Clearstream. Over een maand moet rechter Renaud Van Ruymbeke het vonnis vellen en tot die tijd zit Toute la France aan het scherm gekluisterd voor de allerlaatste sappige details. De affaire begint in 2001 als een stagiair-accountant bij de Luxemburgse bank Clearstream bestanden van de bank stuurt naar journalist Denis Robert, bekend om het hinderlijk volgen van financiële instellingen. In zijn e-mail zegt de stagiair dat hij het bestaan van geheime rekeningen kan bewijzen. Hij heeft op dat moment niet het vermoeden dat er met de informatie is geknoeid.

Aan de lijsten blijken namen toegevoegd van bekende personen, alsof ze ook geheime rekeningen hebben bij buitenlandse banken. Dat wordt pas in 2004 duidelijk wanneer een anonieme verklikker, le corbeau, de lijsten naar justitie laat lekken zodat de betrokkenen voor de rechter kunnen worden gedaagd. Onder de tientallen vals beschuldigden niet de minsten: Nicolas Sarkozy, oud-ministers Charles Pasqua en Brice Hortefeux, Alain Minc (politiek raadgever en vriendje van Sarkozy) en Edwy Plenel (oud-hoofdredacteur van het dagblad Le Monde). Om de zaak niet opvallend politiek te maken hebben de bedenkers ook anderen toegevoegd, zoals de rondborstige actrice Laetitia Casta en zucht-zangeresje Alizée. Overigens komt de naam van Sarkozy niet voluit op de fameuze lijsten voor. Wel die van Paul de Nagy en Stephane Bocsa. De Franse president heet voluit Nicolas Paul Stéphane Sarkozy de Nagy-Bocsa en behoort tot degenen die de rechtszaak hebben aangespannen.


Onder de aangeklaagden niemand minder dan oud-premier Dominique de Villepin (op de foto tussen zijn advocaten). Hij zou de actie hebben gesteund om Sarkozy en diens entourage in diskrediet te brengen in de race om het kandidaatschap voor de presidentsverkiezingen 2007. Dat is althans beweerd door enkele getuigen. Sleutelfiguur lijkt Imad Lahoud (informaticus en oud-medewerker Franse geheime dienst met een rijk netwerk aan politieke vrienden), die de lijsten zou hebben ontvreemd uit de computer van journalist Robert. De komende weken moet de rechtbank uit 40 delen processtukken de waarheid zien te halen. Sarko heeft zich riant in de slachtofferrol geschurkt en wacht tot de schuldigen “zijn opgehangen aan een haak bij de slager”, in zijn eigen woorden.

2005 nog samen in het kabinet

Saillant detail: De Villepin verscheen vandaag in dezelfde rechtszaal waar ooit Marie Antoinette haar doodvonnis aanhoorde…

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage