9 mei 2009

Moeder


Morgen is het moederdag in NL. De eerste sporen van moederverering gaan terug tot de Griekse oudheid. In de lente vonden festiviteiten plaats ter ere van Rhéa (ook wel Cybèle genoemd), de moeder van Zeus en ook een beetje van alle goden uit die tijd. Hoogtepunt lag toen rond de ides van maart. De Romeinen zetten het feestje voort en noemden het Matronalia (1 maart) en door de eeuwen heen was er rond die tijd in vele streken aanleiding om mama eens buitengewoon te verwennen.

In de vorige eeuw begonnen overheden en anderen zich ermee te bemoeien, als eerste de Verenigde Staten. Daar kreeg op 9 mei 1909 de verering officieel vorm door godsdienstige oefeningen voor moeder en kind. In Nederland werd het Moederdag met een hoofdletter op 20 mei 1925, op initiatief van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde. Kinderen moesten voortaan moeder een bloemetje geven en als zij er niet meer was moesten die maar op het graf worden gelegd. De banketbakkers deden het jaar erop een vergeefse poging de taart te binnen te kruien en daarna is het alleen maar commerciëler geworden.

De Franse regering verklaarde in 1929 Fête des Mères officieel, in 1950 zelfs bij wet vastgelegd. In artikel D215-2 staat ook wanneer: La fête des Mères est fixée au dernier dimanche de mai.
Behalve wanneer het op die dag pinksteren is, dan wordt het de eerste zondag van juni. Dit jaar dus bloemen of taart op 7 juni. Of toch maar de laatste vondst van marketeers, de (vooral eenvoudige) moederlaptop?

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage