27 mei 2009

Elles

Vandaag opende het Parijse Centre Pompidou de expositie elles@centrepompidou, een grote tentoonstelling met werk van rond 200 kunstenaressen van begin 20e eeuw tot nu. 500 stukken op 8000 vierkante meter laten thematisch en chronologisch zien hoe de vorige eeuw wellicht de belangrijkste in de geschiedenis was om de vrouw ook in de kunst een eigen plaats te laten bevechten.

La chambre bleue van Suzanne Valadon, 1923

Geen feministische manifestatie, volgens de organisatie. Wel een logisch vervolg op de revolutionaire maatschappelijke en culturele ontwikkeling van vrouwen in die periode. Met in een speciale zaal toch ook een knipoog naar de manier waarop het beeld van de vrouw vooral werd bepaald door mannen.

In het Centre Pompidou, dat zegt als eerste ter wereld een dergelijke expositie te organiseren, kun je werk zien van beroemdheden als Frida Kahlo, Sonia Delaunay, Annette Messager, Louis Bourgeois, Niki de Saint Phalle, Orlan, Diane Arbus en Cindy Sherman. Je hoeft je overigens niet te haasten, elles@centrepompidou blijft open tot volgend jaar mei.

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage