28 april 2009

Donker

Yannick Jadot was tot vorig jaar leider van de Franse afdeling van Greenpeace. In september nam hij afscheid van de militante natuurvrienden om de ‘vijand’ op eigen terrein aan te pakken. In de politiek zelf. Yannick is kandidaat voor Europe Ecologie, de verzamelde groene actiepartijen die onder leiding van beroepsactivist Daniel Cohn-Bendit meedoen aan de Europese verkiezingen op 7 juni.

Pierre Gadonneix is president-directeur van de nationale elektriciteitsboer EDF en vangt daarvoor zo’n 1 miljoen per jaar. Desondanks loopt hij nu even in te nauwe schoentjes. Onder zijn leiding is in 2006 opdracht gegeven aan een ex-medewerker van de Franse geheime dienst om in te breken op de computer van Yannick Jadot. Helaas lekte dat vorige maand uit en een rel was geboren. De geheim agent werd opgepakt, maar wist nog even in een interview de klok te luiden en de schuld in de schoenen van EDF te deponeren.

Zoals dat gebruikelijk is zette de EDF-baas prompt twee directeuren van zijn eigen veiligheidsdienst aan de straat. Die werden, net als een onderknuppel die in de bestanden van Yannick had zitten neuzen, direct door de gendarmes afgevoerd. Pierre mag voorlopig zelf nog even PDG blijven spelen, maar ziet inmiddels donkere luchten samentrekken boven zijn kerncentrales.

Bovendien loopt er nog een onderzoekje van de Europese commissie over machtsmisbruik. “De Commissie verdenkt EDF ervan zijn dominante marktpositie misbruikt te hebben om zijn industriële klanten aan zich te binden”, heet het in een persbericht.

Een poot uitdraaien. Zo noem je dat op de werkvloer.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage