22 maart 2009

Henri IV


Schilder François Gérard leverde in 1816 zijn belangrijkste werk af, de entrée van koning Henri IV in Parijs op 22 maart 1594. Vandaag precies 415 jaar geleden. Op het schilderij de vorst blootshoofds, zijn degen afgegooid (nog net zichtbaar tussen de benen van zijn prachtige schimmel) en verrast door de aanbieding van de sleutels van de stad door burgemeester Lhuillier (met rode mantel). Het tafereel speelde zich af voor het Louvre, nadat Henri de stad was binnengekomen over de Pont du Caroussel. Na het aanvaarden van de sleutels steeg hij van zijn paard en liep, temidden van een opgetogen menigte, naar de Nôtre Dame. Zijn persoonlijke lijfwacht vond het maar niks dat hij dat zonder helm en ongewapend deed, maar kreeg als reactie 'Laissez-les, ils sont affamés de voir un roi!'

Voordat Henri IV de Franse troon kon bestijgen, had hij al enkele malen een religieuze draai gemaakt van 180 graden. Van protestant tot katholiek en weer terug. Dat leverde hem in de tijd van de Godsdienstoorlogen uiteraard veel vijanden op. Uiteindelijk koos hij, met uitzicht op de Franse kroon, toch voor de paapse kant. Op 27 februari 1594 werd hij in de kathedraal van Chartres gekroond als katholieke vorst, een voorwaarde om Parijs binnen te komen. 'Paris vaut bien une messe' zou hij volgens overlevering opgemerkt hebben.

Dat Parijs die mis wel waard was, is hem door zijn radicaal-katholieke tegenstanders nooit vergeven. Dat bleek in 1610. Op 14 mei van dat jaar werd hij in Parijs vermoord door de fanatieke monnik François Ravaillac.

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage