5 januari 2009

Economische vluchtelingen

De crisis. Het gesprek van de dag, ook bij buitenlanders in Frankrijk. Hoe gaat 't met de pensioenen, is de baguette al duurder en hoeveel kost een liter benzine vandaag (en waar je dan het goedkoopst kan tanken). En wat doet de taxe d'habitation (onroerendgoed belasting) en kun je beter in Frankrijk dan in je eigen land je euri op de bank bewaren. Kwel en kommer dus.

De meeste kopzorg hebben de Engelsen. Kijk maar naar de koers van hun heilige pond en je begrijpt waarom je plots niet meer voor de zondagmiddaglunch wordt uitgenodigd. Vorig jaar is dat pond 32% minder waard geworden in vergelijking met de euro. Dus aan het eind van de maand ook 32% minder op je Franse bankrekening. Terwijl de hypotheek even hoog blijft. Makelaars roepen dat ze sinds de lente geen Brit meer over de drempel krijgen. Voorheen goed voor 35 tot 40% van de handel, is het nu uitsluitend droefenis.

De nood is hoog, vooral in de Britse enclaves in de Dordogne, langs de Normandische kust, de chalets in de Alpen en de peperdure optrekjes langs de Côte d'Azur. Met hun dure pond hebben ze jarenlang de prijzen torenhoog opgeschroefd. De hypotheek in francs stelde destijds geen fluit voor, dus kopen maar.
Verkopen en terug naar Engeland wordt nu het doemscenario. Economische vluchtelingen, maar dan de andere kant op. Ze houden zo van Frankrijk, maar de broekriem kan helaas niet verder. Een frans spreekwoord zegt Quand on aime, on ne compte pas. Maar dat geldt niet meer voor de buren van de overkant.

Nog even Dakar: de verloren Belg van gisteren is terecht. Zijn piloot was echter vast naar de finish gereden om geen tijd te verliezen. Daar bleek dat er per auto toch echt twee inzittenden moesten zijn. Diskwalificatie dus.
De piloot was ook een Belg...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage