13 februari 2008

Le Lion est mort

Vanochtend vroeg overleed Henri Salvador thuis in Parijs, 90 jaar oud. Hij heeft vele generaties Fransen het Caraïbische plezier getoond waarmee hij leefde en tot kort voor zijn dood optrad. Gitarist, comédien, zanger, tv-entertainer, altijd goed voor een luchtig praatprogramma of een nummertje swing los uit de heupen. Geboren in 1917 in Cayenne, de hoofdstad van Frans Guyana, uit ouders die van Guadeloupe kwamen. Hij leerde zichzelf gitaar spelen door de beroemde jazzgitarist Django Reinhardt te imiteren. Eenmaal in Frankrijk speelde hij in de veertiger jaren zelfs samen met zijn grote voorbeeld.

De jazz en de bossa nova (Dans mon île uit 1956) is hij altijd trouw gebleven. Maar bekend werd hij met tientallen populaire chansons met vaak humoristische tekst, waarin zijn gulle lach altijd een rol speelde. Hij schreef zelfs geschiedenis met het eerste Franse rock-and-roll nummer, nog voor dat Johnny Halliday dat terrein in bezit nam. Groot succes boekte Salvador met
Une chanson douce , Zorro est arrivé en Le lion est mort ce soir, de Franse versie van de wereldhit The lion sleeps tonight. Het leverde hem de bijnaam Le Lion op.

Henri Salvador leefde een uitbundig leven, speelde petanque op hoog niveau, zat bij alle wedstrijden van Paris Saint-Germain op de tribune van het Parc des Princes en was ook de laatste jaren niet van het tv-scherm te slaan. Hij keerde terug naar de jazz en het zuid-amerikaanse ritme, bracht in 2000 nog een bekroonde jazz-cd uit gevolgd door een laatste Révérence in 2006. In mei vorig jaar, 89 jaar oud, zong hij daarvan nog een nummer in een live-programma van de BBC .
Le Lion nam afscheid tijdens een groot spektakel in december j.l in het Palais des Congrès in Parijs. Niet ver van zijn huis aan de Place Vendôme, vanochtend de plek voor een laatste adieu.
Le Lion est mort ... Salut l'artiste, merci!

Labels: , , ,

1 reacties:

Op 14 februari 2008 om 08:02 , Blogger Loes D zei...

Ik geniet nog af en toe van o.a. l'abeille et le papillon.
Een onvergetelijk zanger.

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage