18 februari 2008

Bic

De Hongaar Laszlo Biro heeft hem uitgevonden, maar de in 1994 overleden Marcel Bich maakte de ballpoint groot. Amerikaanse soldaten brachten de biro, zoals de eerste generatie balpennen genoemd werd, in Wereldoorlog 2 mee naar Europa. Het waren lekkende en vlekkende exemplaren en de nieuwigheid leek een snelle dood beschoren. Bich had in die tijd een klein bedrijfje in Clichy vlakbij Parijs, waar hij vulpennen en vulpotloden maakte en kreeg een paar van de vlekkenmakers in handen. De in Turijn geboren baron (in 1930 tot Fransman genaturaliseerd) had een neus voor zaken en rook daarmee dat een niet vlekkende pen een grote toekomst moest hebben. Hij investeerde in precisie gereedschap en in 1950 was er de wegwerp Bic, een ware revolutie op schrijfgebied. Drie kilometer schrijven zonder te vullen. Bovendien een model dat het tot de dag van vandaag heeft uitgehouden.

Toen in 1965 de Franse minister van onderwijs besloot dat de Bic ook door kinderen op school gebruikt mocht worden, ging in Clichy de vlag uit. Op 29 september kopte de Paris-Jour Le Bic entre à l' école en niet veel later volgden andere landen het voorbeeld uit Parijs. Zoals de zeppelin een eponiem is voor luchtschepen (Graf Ferdinand Von Zeppelin) en bakeliet voor een keiharde kunststof (de Belg Leo Baekeland) noemen Franse kindertjes een balpen nog steeds een bic, waarschijnlijk zonder te weten waar de naam vandaan komt.

Marcel Bich werd er een grand monsieur mee en gebruikte zijn succes om meer wegwerpartikelen op de markt te brengen, zoals aanstekers en scheermesjes. Hij nam ook het Amerikaanse vulpenmerk Waterman over en bracht de Bic in steeds andere varianten over de hele wereld. Anno nu beheerst zijn balpen 60% van de Amerikaanse markt en haalt de Groupe Bic 90% van 1,5 miljard euro omzet buiten Frankrijk op. Met een enorm assortiment schrijf- en kantoorspullen, surf- en zeilplanken, kinderprojecten met de Amerikaanse merken Disney en Barbie maar vooral met de sinds 1950 al meer dan 100.000.000.000 weggeworpen balpennen.

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage