Docteur Pomiane

Want voor mannen schreef hij niet. Die stonden in zijn tijd namelijk niet in de keuken, het domein van de andere helft van de schepping.
Het boekje, verstopt op een achteraftafel bij een obscure tweedehands boekwinkel, lokte met de titel La Cuisine en 6 leçons. Van voor de oorlog. Al moet je tegenwoordig wel uitleggen welke oorlog, maar dat terzijde.
Zo snel leren koken, dat daagt uit. Een ander werkje heette La cuisine en 10 minutes, een tijdrit op het fornuis. Bovendien bleek Edouard geen chefkok, maar hospitaalarts en wetenschapper die zijn sporen had verdiend met voedselhygiëne bij het Institut Pasteur. Krijg je niet direct water van in de mond.

Een voorbeeld hoe hij al in zijn voorwoord de lezeres inpakte:
"Rappelez-vous que la cuisine est l'antichambre du bonheur. Permettez-moi, madame, de vous en offrir la porte."
Smelten deden ze, in Engeland en de VS nog steeds.
Recepten van Docteur Pomiane zijn best de moeite waard. Worteltjes in room, gefrituurde artisjok, eend met olijven, ragout van gans met appel en verse haring in mosterd. Komt allemaal langs. Le docteur schrijft dat een rodewijnsaus begint met in boter verwarmde sjalotten die langzaam een bleke mahonietint aannemen. De ware opmaat tot mooi rood.
Labels: cuisine, franse keuken, ladies, rode wijnsaus
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage