8 juli 2007

Topvinis 2007

Tientallen jaren stond de wijn uit de regio Languedoc-Roussillon niet bepaald hoog in de noteringen. Net als elders in de Midi werd vooral op volume geproduceerd en was kwaliteit minder van belang. Het was en is vooral een agrarisch product. Ook hier rond ons dorpje is een wijngaard vaak slechts één van de manieren waarmee de lokale boer zijn baguette verdient. Naast druiven ook graan, groente (veel asperges), soms wat mais, aardbeien of ander fruit en natuurlijk vele hectaren olijven.

Na de (machinale) oogst in september worden druiven en aanhangende stelen naar de Cave Coopérative gebracht. Na het wegen naar de boekhouder om te zien hoeveel euro's er op de rekening bij Crédit Agricole worden gestort. Als 't zo uitkomt noemen ze zich wel vigneron, maar ze weten eigenlijk nooit hoe een eigen wijn zou smaken. Na het bottelen in februari hebben ze recht op een aantal dozen van het door de Cave geproduceerde eindproduct, een melange van alle druiven uit de buurt. Soms is dat niet eens het geval en levert de Cave alles aan een handelaar die het weer in andere wijnen laat verdwijnen.

Gelukkig neemt het aantal onafhankelijke producenten toe. Daar gebeuren soms heel mooie dingen. Het loont dus de moeite zo'n vigneron indépendant eens te bezoeken voor een dégustation. Steeds vaker slepen zij prijzen weg op regionale wijnconcoursen en ook op de belangrijke nationale wedstrijden zijn het niet alleen de Bordeaux of Bourgognes die met de medailles gaan strijken.

Een aantal onafhankelijke landelijke media en culinaire vakbladen kiest ieder jaar de beste wijnen uit heel Frankrijk. Bij de toekenning van de Topvinis 2007 scoorde de Languedoc-Rousillon niet verkeerd. Bij de hoogste onderscheiding, de vijf Grands Prix, zat zelfs een flesje uit deze regio. Die eer ging naar Christian Mocci (foto) van Mas de Martin in St.Bauzille-de- Montmel in de Hérault vlakbij Pic Saint Loup, voor zijn Ultreïa rouge 2005 .

Een gouden èn zilveren plak gingen naar Château Fontaréche bij Lézignac (Aude). Eremetaal verder voor Château Moyau in Fleury-d'Aude, Domaine St. Jean du Noviciat in Montagnac (Hérault), Domaine Familongue Quinquarlet in St.André-de-Sangonis (Hérault) en Domaine de Villepeyroux in Malves-en-Minervois (Aude).

Ga eens langs wanneer je in de buurt bent. Natuurlijk maken medailles deze wijnen weer wat duurder, maar bedenk: het leven is te kort voor slechte wijn!

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage