5 juli 2007

L'escapade

Al lang voordat we de boel naar Frankrijk verhuisden waren we fan van Jean-Luc Petitrenaud. Voor wie nu de wenkbrouwen fronst, even een uitleg.
Jean-Luc is al heel lang op zondag rond het middaguur de enthousiaste promotor van alles wat culinair Frankrijk te bieden heeft. Dat doet hij op het boeiendste Franse tv-kanaal France 5. Maar gelukkig voor Nederland wordt de uitzending even later herhaald op TV-5, dat op de meeste kabelnetten of per satelliet ontvangen kan worden.

Nadat hij eerst jarenlang met een rode Londense taxi La Douce France doorkruiste, op zoek naar overheerlijke regionale specialiteiten en niet alledaagse wijnen, zien we hem nu meestal te voet in een Parijs arrondissement of een willekeurig Frans stadje. Het aardige van zijn aanpak is niet de verheerlijking van een 3-sterren chef, hoewel die ook aan de bak komen. Vooral de simpele eigenaar van een lokale brasserie of de Bretonse madame met haar crêperie krijgen volop aandacht. Zoals afgelopen zondag de kunstenaar die op Mont Saint Michel de ultieme omelet aan Frankrijk liet zien. Zijn geheim gaf hij helaas niet prijs. En niet doordat hij van de zenuwen door al die aandacht niet uit zijn woorden kon komen.

Meestal gaat 't in de uitzending L'escapade om één restaurant. Maar het aardige is dat Jean-Luc in zijn half uur met de chef bezoekjes brengt aan juist die mensen waar al die mooie produkten vandaan komen: de speciale worstenmaker, de visser die zorgt voor kakelverse Sint-Jacobschelpen, de bakker van de knapperigste baguette, de kweker van de fijnste asperge.
Waarna we de presentator terugvinden in een wijngaard, waar de plaatselijke godendrank wordt geproefd door vrienden en familie van de wijnboer en de chef. Alles in een zeer ontspannen sfeer en met zo veel plezier, dat het water een half uur lang niet uit de mond verdwijnt.

Een half uurtje om niet te missen. Je gaat vanzelf van de Franse keuken houden, wanneer je dat al niet deed. En het geeft bovendien een aardig inkijkje in de Franse restaurantkeuken en de wijze waarop al dat moois geproduceerd wordt.
Voor de liefhebbers: Jean-Luc schrijft ook regelmatig al zijn adresjes en recepten in een boekje. Kijk maar in een (Franse) librairie.

Zondag werd op de Mont Saint Michel nog een ideetje aangereikt:

Crème brûlée aux graines de sésame et camembert (4 personen)
Ingrediënten
50 cl melk, 50 cl verse room, een halve camembert, 10 eidooiers, bouquet garni, peper uit de molen, gegrilde sesamzaadjes
Bereiding
1 - Snij de camembert in stukjes en laat ze zachtjes op een laag vuur smelten in de room, melk en bouquet garni
2 - Meng er de eidooiers en peper door en schep het mengsel direct in 4 ovenschaaltjes
3 - Zet de schaaltjes 30 minuten in een voorverwarmde oven op 130 °C
4 - Af laten koelen en opdienen met gegrilde sesamzaadjes erover

3 reacties:

Op 6 juli 2007 om 07:22 , Blogger Reinier zei...

Hmm die crême, ik ga hem vast eens proberen. Het bruleren wordt niet genoemd, maar het lijkt me dat je dat net vóór de zaadjes moet doen. Wel even oppassen voor de wenkbrauwen...

 
Op 6 juli 2007 om 20:53 , Anonymous Anoniem zei...

Net echt...die hyperlinks ;-)

Kus van Fredi

 
Op 7 juli 2007 om 08:33 , Anonymous Anoniem zei...

en voor beginnelingen en even verder: Joël Rebuchon met 'Bon appétit, bien sur', met kookles op zijn Frans op de vierkante centimeter.
Peter

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage