9 januari 2009

Lenôtre

De duurste banketbakker van Frankrijk bakt ze niet meer bruin. Bij Gaston Lenôtre ging gisteren na 88 jaar de vlam voorgoed uit. De kleine pâtissier uit het Normandische Pont-Audemer, die in 1957 zijn eerste Parijse winkeltje opende in de rue d'Auteil, laat een bedrijf achter met 1200 koekenbakkers.
Maison Lenôtre werd in 1960 opgezet als service traiteur. Gaston runde zijn tent met ijzeren hand en werd vermaard om de superieure bavarois, charlottes, mousses en macarons. Maar misschien nog wel meer om zijn exorbitant rijke cliënteel. Voor een bitterkoekje of stroopwafel hoefde je niet langs te komen, wel voor de haute-gourmandise, zoals hij dat graag noemde. Zelfverzekerd noemde hij zijn toptaart dus Succès.

Vanuit de hele wereld kwamen volgelingen naar de in '71 opgerichte Ecole Lenôtre à Plaisir om zijn kunstjes af te kijken. Er verschenen ook restaurants van Lenôtre in Parijs: Le Pré Catelan in 1976 (nu 3 Michelinsterren), het Pavillon Elysée in 1985 (meer een brasserie voor de kleine beurs) en de exclusieve loges van Restaurant Panoramique in het Stade de France in 1998. En cafés met snoeperij in Cannes en Nice, plus vijfendertig winkels in twaalf landen. Las Vegas, Casablanca, Berlijn, Koeweit, Beijing en Tokyo om maar wat te noemen. Maar gezien de crisis hoef je niet op stap, bestellen online kan ook.

Lenôtre was een grote mijnheer in Frankrijk. Want in welk land ter wereld zou het staatshoofd zich uitspreken over het verscheiden van een favoriete banketbakker? Sarkozy wel: "Il n'aimait pas le conformisme, il cherchait toujours à innover dans le respect des traditions et règles de l'art".

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage