2 oktober 2011

Oorlog

Vanaf morgen is het langs de Franse wegen oorlog. Maar wel een strijd waar de automobilist garen bij kan spinnen. De benzinereus Total opent in de omgeving van Parijs haar eerste discount tankstations onder de naam Total Acces. Even vol gas naar Rocquencourt (Yvelines) of Gennevilliers (Hauts-de-Seine) en je bent koopman, beloven de ronkende aankondigingen. Prijzen waarvan de grote supermarkten wakker gaan liggen. Die zijn nu nog goed voor 60% van de markt, maar met een geur van inferieure kwaliteit rond de neus.

Tot 2014 worden 600 van de ruim 4000 bestaande Total stations omgebouwd. Ook de Elf-stations worden overgeschilderd, dat oude merk wordt geschiedenis. Grijs en oranje de huisstijl en service hoog in het vaandel. Tanken moet je nog wel wel zelf doen.
Niet je geld door een luikje schuiven bij de super, maar binnen in de winkel afrekenen. Volgeladen met koek-en-zopie en wat daar  nog meer aan goedkope handel wordt uitgestald. Wat we onder service moeten verstaan zal nog blijken, al stemmen de ervaringen in vergelijkbare locaties niet tot vreugde.

Total doet ons overigens geloven dat het een echte Franse benzineboer is. Maar het was de Belg Emile Francqui die in 1922 aan de wieg stond van Petro-Fina en twee jaar later bij zijn zuiderburen de Compagnie française des pétroles in de benen hielp. Begin jaren dertig werd olie uit het Midden Oosten gehaald voor eigen raffinaderijen in Normandië (Le Havre) en de Provence (Etang de Berre). Onder de vlag Fina werd benzine aan de man gebracht, pas in 1954 werd het merk Total op eigen tankstations ingevoerd.


In 2000 werd het merk 'wereldberoemd' toen de gestrande tanker Erika de Bretonse kust voor lange tijd aan het zicht onttrok...

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage