29 juni 2010

Savoie

Honderdvijftig jaar geleden kreeg Frankrijk er een slordige 10.000 km2 berggebied bij, het voormalige hertogdom Savoie. Dat was in 1416 ontstaan toen de Rooms-Duitse keizer Sigismund graaf Amédée de Savoie in zijn Chateau de Chillon aan het Meer van Genève (boven) liet promoveren. Het Huis Savoie wist daarna tot de revolutie in 1792 als onafhankelijk hertogdom aan de oostgrens uit handen van het Franse hof te blijven, hoewel Louis XIV er wel een paar jaar bezettingstroepen legerde. Het nieuwe republikeinse regime, dat de Franse adel letterlijk en figuurlijk een kopje kleiner maakte, annexeerde Savoie na de revolutie en het departement Mont Blanc was geboren.

Na de val van Napoleon in 1814 besloten de Europese mogendheden tijdens het Weens Congres de Savoie voor straf onder te schuiven bij het toenmalige koninkrijk Sardinië. Niet toevallig, want dat eiland was tientallen jaren lang deel van het voormalige hertogdom geweest. Pas na een omstreden referendum in 1860, waarbij de gouverneur van Chambéry de bevolking zelfs opriep kalm te blijven, kreeg Parijs weer de sleutels in handen. Het gebied werd opgesplitst in de huidige departementen Savoie (Chambéry) en Haute Savoie (Annecy).

Ondanks een speciale internetsite gaat de herdenking van het Traité de Turin uit 1860 een beetje aan de Savoie voorbij. Wat cultureels hier, een tentoonstelling daar en natuurlijk een postzegel.

Verder weinig spektakel, behalve de gebruikelijke zomerfeesten in dorp en stad. De Sovoyards zijn al zoveel Frans geworden dat ze gewoon wachten op Quatorze Juillet.

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage