7 september 2009

Studio Sarko

Na een aantal uitglijers in het begin van zijn presidentschap, laat de entourage van Sarkozy niets meer aan het toeval over. Ook vorige week niet, bij een bezoek aan een fabriek in Caligny in het westen van Frankrijk. Sarko zou daar een toespraak houden over lonen en salarissen en dus moest er publiek bij. Ook als decor achter hem werden mensen opgetrommeld. Niets bijzonders, gebeurt bij alle ontmoetingen met het gewone volk. De locale prefect zorgt dan dat er een 'doorsnede' van de bevolking aanwezig is. Iemand in een rolstoel scoort hoog, vrouwen of een vakbondsman doen het ook goed. Zo ook in Caligny, waar werknemers in keurige witte jassen voor de coulissen zorgden.

Helaas voor de president was een Belgische tv-ploeg van de Franstalige RTBF door de mazen van het communicatienet geglipt (zie filmpje). "Er is me gezegd dat u gekozen bent op basis van lengte. Klopt dat? ", vraagt de reporter aan de vrouw. "Ja", antwoordt de vrouw. "Mag men niet groter zijn dan de president? " vraagt de journalist. "Voila", antwoordt de arbeidster in de reportage, die zaterdag uitgezonden werd. Haar lengte was onder de 1,68 m, net als die van de mannetjes om haar heen. Zodat niemand boven Nicolas I uit zou torenen.
Een collega vatte het treffend samen: "Hij is hier niet voor ons, hij is er voor zichzelf."

Enkele weken geleden lekte uit dat een 'spontaan' gesprek over de prijzen in een supermarkt ook geënsceneerd was. Daar kwam de afgesproken tekst uit de trouwe mond van een lid van Sarko's eigen partij. Bij zijn optreden tijdens de herdenking van de invasie in Normandië, tussen 'reuzen' als Brown en Obama, zorgde men voor een aangepaste werkelijkheid. Franse media noemen de voorlichters in het Elysee dan ook Studio Sarko, met een rechtstreekse lijn naar het acht-uur journaal op TF1, de zender van vriendje Martin Bouygues.

Soms achterhaald de werkelijkheid ook de mannetjesmakers...

Labels: , , ,

3 reacties:

Op 10 september 2009 om 16:42 , Anonymous frik zei...

Een aantal jaren in Frankrijk en je schrijft 2e persoon enkelvoud t.t. met een D?

 
Op 10 september 2009 om 22:41 , Blogger Dick Honnef zei...

Ook een hobby: blogs op taalfouten controleren.
Laat 'm lekker staan voor andere friks...

dickenfrance

 
Op 10 september 2009 om 23:07 , Anonymous superfrik zei...

is trouwens 3e persoon enkelvoud...

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage