13 september 2009

La Coupole

Niet door de 450 zitplaatsen op 800 m² vloeroppervlak is de Parijse brasserie La Coupole wereldberoemd. Daarvoor komen Japanners en Amerikanen niet in drommen naar nummer 102 op de Boulevard Montparnasse. Ook niet voor de 33 prachtig beschilderde pilaren of de verjaardagstaart die, desgevraagd, wordt aangedragen. Het blijkt overigens een holle neptaart wanneer in het gedimde licht het gevaarte vol vuurwerk het pand doorkruist. Geflankeerd door een fors aantal obers, al zingend Joyeux anniversaire. Zelfs de prachtige beschilderde koepel, niet meer het origineel die het etablissement aan haar naam hielp, wordt door menige toerist niet eens opgemerkt.

De grote trekpleister is vooral het legendarische imago van onveranderlijkheid dat nu al ruim tachtig jaar gekoesterd wordt. Met enige fantasie waan je je in de roerige jaren dertig van de vorige eeuw, ook al omdat op het menu nog altijd de choucroute spéciale (€18,50) een prominente plaats heeft. Net als de assiette de fruits de mer en de met veel ritueel geflambeerde tournedos of crêpe. Of de honderd ton oesters die elk jaar verwerkt worden, Normandische zoute boter, profiteroles, de befaamde kip uit Bresse en niet te vergeten de Salade Coupole aux figues et foie gras de canard poêlé...


In 1927 geopend met 2500 genodigden die de 1200 flessen Mumm-champagne al hadden geleegd voordat het feest goed en wel begon. Grote namen werden kind aan huis, met als hoogtepunt de naoorlogse jaren. Je at er samen met Jean-Paul Sartre en zijn muze Simone de Beauvoir en aan de lange tafels zag je Ava Gardner, Yves Klein of Andy Warhol. Beroemdheden kwamen dagelijks en ook nu kun je een vorkje prikken aan tafel 73 van Marc Chagall of 82 waaraan François Mitterand aanschoof. De bar américain waar Henry Miller zijn ontbijt nuttigde bestaat nog steeds.

La Coupole, met 190 mensen in keuken en bediening, is sinds 1988 in handen van de Groupe Flo, die inmiddels (naast 267 andere restaurants) bijna alle klassieke brasserieën in de lichtstad bezit. De baas daarvan is Jean-Paul Bucher, die zelf ooit als ober begon en de ziel van de brasserie bewaakt en handhaaft. Vandaar.

Filmpje

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage