9 september 2009

Foires aux vins

September en oktober zijn in Frankrijk traditioneel de maanden om voordelig je wijnvoorraad aan te vullen. De chateaux en domaines willen ruimte in hun kelders voor de jaargang 2009 en ruimen dus hun teveel aan oudere jaren op. Alle supermarktketens maken daar gebruik van en rond deze tijd komt dat aanbod ruimschoots in de schappen.
De brievenbus puilt uit van folders die mee moeten naar de winkel. Maar echte liefhebbers (vooral mannetjes) bezoeken de verschillende Foires aux Vins gewapend met jaargangen van de bekende wijnbijbels. Weekbladen verschijnen met speciale bijlagen, voorzien van proefnotities en ranglijsten. Le Point heeft 147 grote wijnen ontdekt van minder acht euro. L’Express biedt zelfs een internetsite aan om per regio de koopjes te vinden. De linkse Libération besteedt (natuurlijk) aandacht aan de kleine wijnboer en ook bij Le Figaro kun je uitgebreid grasduinen in het oordeel van deskundige proevers over het aanbod.

Tendens: de prijzen van vrijwel alle regio’s dalen, behalve van de grote wijnen uit de Bourgogne, die ook lastiger te vinden zijn. De daling van de grand-crus uit de Bordeaux is zelfs spectaculair, soms tot wel 40%. Het grootste aanbod komt ook uit deze regio.

Voor je agenda:
Carrefour: 8 tot 19 september
Champion: 30 september tot 11 oktober
Géant: 8 tot 19 september
Intermarché: 9 tot 19 oktober
Leclerc: 30 september tot 10 oktober
Auchan: 16 september tot 4 oktober
Super U/Hyper U: 29 september tot 10 oktober
Monoprix: 10 tot 20 september
ED: 8 tot 20 september

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage