25 mei 2009

Pipe

Papa fume une pipe. Hele generaties NL-kindertjes hebben met dit zinnetje voor het eerst kennis gemaakt met de Franse taal. En later kwam daar die aardige mijnheer Hulot bij, die de pijp per Solex vaardig door het verkeer loodste. Vorige maand werd een affiche voor een retrospective van Jaqcues Tati, geestelijk vader én vertolker van Hulot, geweigerd door het Parijse bus- en metrobedrijf RATP. Bang voor een boete omdat reclame voor roken niet is toegestaan. Overijverige ambtenaren hadden zelfs een historische opname van de fameuze pijp geretoucheerd.


Hetzelfde dreigde te gebeuren met een poster voor de nieuwe film Coco avant Chanel, waarop actrice Anne Fontaine een sigaret rookt. Wekenlang deining dus, op internet, in de media en de vele praatprogramma's op radio en tv. Zelfs Nederlanders in La Douce begonnen zich er mee te bemoeien, een stroom petities werd aangeboden aan de hoogste conducteur van bus en metro en goede raad gevraagd aan het Conseil de l'éthique publicitaire. Bestaat echt.

Het gezond verstand heeft uiteindelijk vandaag gezegevierd. De pijp van Hulot mag weer en Coco kan lekker doordampen. Gelijk maar nieuwe criteria bedacht waarmee de hitte weer uit de lucht is. Afbeeldingen van roken mogen "wanneer er geen directe link is met productie of distributie en er sprake is van een culturele- of kunstuiting".


Rekkelijk genoeg voor nieuwe discussie...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage