1 mei 2009

Aanslag

Een aanslag op een regerend vorst die wel lukte was die op Henri IV op 14 mei 1610. Ook tijdens een ritje per rijtuig, in de Parijse Rue de Ferronnerie. Op de bewuste plek kun je nog het wapen van de koning in het plaveisel terugvinden. De fatale dolksteek kwam van de hand van een radicale monnik, François Ravaillac. En dat terwijl Le Bon Roi ooit katholiek was geworden om de troon te kunnen bestijgen. Paris vaut bien une messe, was zijn historische uitspraak bij zijn kroning in de kathedraal van Chartres in 1593. Maar juist dat namen extreme katholieken de vorst, ooit overtuigd calvinist en aanvoerder van de Hugenoten in de Pyreneeën, het meest kwalijk.

De aanslag kwam dan ook niet als een verrassing. Al eerder was van fanatiek katholieke zijde twaalf maal een vergeefse poging gedaan de 'onbetrouwbare' monarch een kopje kleiner te maken. Zelfs een keer in het appartement van één van zijn vele vriendinnen (buiten het paleis had hij tien kinderen bij zes van hen).
Henri IV werd opgevolgd door zijn pas negenjarig zoontje, de latere Louis XIII. Moeder Maria de Medici, wel uit een goed Italiaans katholiek nest en met nog vijf nakomelingen, hield tot 1617 als régente de Franse touwtjes in handen.

Ravaillac werd twee weken na de moord op gruwelijke wijze in het openbaar op de Place de Grève terechtgesteld. Voor de liefhebbers hier de passage uit het vonnis (let op het detail over de rechterhand, waarin het steekwapen): "Tenaillé aux mamelles, bras, cuisses et gras des jambes, sa main droite, qui tenait le couteau avec lequel il a commis ledit parricide, sera brulée de feu de souffre, et sur les endroits tenaillés, il sera jeté du plomb fondu, de l'huile bouillante, de la poix, de la résine brulante, de la cire et souffre fondus ensemble. Ensuite, son corps sera tiré et écartelé par quatre chevaux. Les membres de son corps seront consommés au feu, réduits en cendre et jetés au vent." Te schokkend voor een vertaling.

Nog maar kort geleden hebben hedendaagse psychiaters overigens vastgesteld dat de moordenaar schizofreen en paranoïde was. Vandaag de dag zou hij worden opgenomen in een passende inrichting om goed te worden verzorgd...

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage