10 september 2009

Vulkaan

De Languedoc is niet altijd zo rustig geweest. Zo'n 700.000 jaar geleden liep een tijdperk van serieuze vulkanische activiteit ten einde. Het was dus tamelijk onherbergzaam in deze streken. De lucht zwaar van giftige dampen, nauwelijks geschikt om in te ademen. De aarde soms nog in beweging en weinig of geen leven van betekenis. Niks aan, zou je zeggen.

Niets is minder waar. Het was een spannende tijd. Het landschap waarvan we nu zo genieten was volop in ontwikkeling. Dat gebeurde onder invloed van een keten zeer actieve vulkanen, tussen de kust en wat nu Millau (Aveyron) is. De sporen van twaalf daarvan zijn gevonden tussen Agde en Clermont-L'Hérault. Vulkanen van het type Stromboli bij Sicilië (foto Bernard Edmaier). Flinke rakkers die af en toe geweldig explodeerden met een uitstoot van gloeiend hete blokken, vurige lavastromen en sintelregens. Precies wat je van een beetje vulkaan verwacht. Mooier dan het vuurwerk op Quatorze Juillet.

Na miljoenen jaren van activiteit, zijn de volcans inmiddels uitgedoofd. Onthoofd en voor een groot deel opgegaan in het landschap. Het waren de bouwers van de omgeving waarin wij nu leven. Eén van de nog zichtbare plekken is de Mont Saint-Loup tussen Agde en Cap d'Agde. Naast het bastion van CrossMed op de top (reddingsdienst voor de Méditerranée) staat rechts de historische Tour des Anglais. Gebouwd uit massieve zwarte lavablokken. De Mont is ontstaan tussen 910.000 en 720.000 voor onze jaartelling. Dat leert het magnetisch veld in de lava. Een stuk ouder dan de vulkanen in de Auvergne (zoals de Puy de Dôme). Daar waren nog maar 6000 jaar geleden de laatste uitbarstingen.

Nog een vulkanisch uitje in de buurt: de rode rotsen bij het Lac du Salagou bij Clermont-L'Hérault en de Rue du Basalte bij het dorp Saint-Thibéry. Daar is ook een basaltorgel van de uitgedoofde Mont Ramus. Dan nog even de lavablokken van de cathédrale van Agde. Ben je daar toch, vergeet niet de broek te laten zakken op de wel heel bijzondere roodbruine Plage de la Grande Conque.

700.000 jaar oud lavazand tussen de billen heb je ook niet elke dag...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage