15 juli 2010

Charcuterie

Op zon- of feestdag (zoals vandaag) ga je op restaurant, zoals Vlamingen zeggen. Of je kookt zelf een déjeuner voor geliefden of vrienden. Dat laatste klinkt erger dan het is. Net zoals het een mythe is dat de Franse huisvrouw (voorzover die nog bestaat met al die werkende madamekes) zo vreselijk lang in de keuken staat om manlief en nageslacht twee keer per dag van een warme hap te voorzien. Wie dat nog denkt heeft nooit het overweldigende aanbod gezien op markten, traiteur-afdelingen van supermarkten, pâtisseries en charcuteries.

Zelfs in kleine dorpen is wel een épicier met heerlijke snelle mondvullers in het koelvak. Ook of misschien wel juist op zondagochtend. Pizza-autootjes die overal rondrijden. Op de zondagmarkt de gebraden pintades met aardappeltjes uit het vet van dit overheerlijk hoen. Of een machtige paella uitbundig versierd met schaal- en schelpdieren. Anders maar gewoon een maaltje oesters met een mooie Picpoul de Pinet.

In Frankrijk hoef je je niet te schamen om een kant-en-klaar maaltijd te serveren, domweg omdat de kwaliteit doorgaans uitmuntend is. Ook kleine restaurateurs maken gebruiken van het vakmanschap van charcutier en pâtissier. De bakker biedt veel meer dan de traditionele knapperige baguette en fondantzachte croissant. Overdekte hallen in grotere steden zijn niet alleen een lust voor het oog, je weet ook dat elke dag vers spul wordt aangevoerd. Daarom zijn ze rond het middaguur al weer gesloten, want de koopman/vrouw gebruikt de rest van de dag om zelf inkopen te doen of heerlijke happen te bereiden.

Uurtje shoppen en je hebt de mooiste maaltijd in de mand. Thuis nog wat klein werk, dingetje in de oven, tafeltje dekken, flesje open et voila, assiez vous!
Eendenpaté, paar soorten olijven, salades, gemarineerde artisjokken, terrine van zalm, rouille met inktvis en aardappelen, pittige visballetjes van de Vietnamees, dun gesneden gerookte tonijn, tarte-tatin toe. Geen kunst aan. Een mooie kaasplank vóór het dessert is dé Franse truc om een maaltijd zonder veel werk tot een feestje te maken. En bij de fromagerie in alle kazen knijpen om te voelen hoe rijp ze zijn, net zoals je bij de groentekraam mag voelen en ruiken wat je koopt.

Aanschuiven en genieten!

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage