2 juli 2010

Rosé

De rosé zit weer in de maand! Pareltje van de Provence, waar driekwart van de Franse rosé 2010 nu op de vignobles staat te rijpen. Frankrijk is de eerste producent van deze gulle gift van Bacchus. En de beste, vinden ze zelf. De Italianen zijn goede tweede. Het marktaandeel ligt hier ergens rond de 18% en vooral nu de temperatuur dagelijks de hobbel van 30 graden neemt blijft de rode wijn even in de kelder.

Feniciërs en Griekse stammen uit Klein-Azië brachten in de 6e eeuw vóór onze jaartelling al druiven naar de Provence. Rosé is in feite de oudste wijn ter wereld. Op Egyptische schilderingen en Griekse amforen uit de oudheid zie je donkere druiven en lichte wijn. Zo maak je anno 2010 ook rosé. Snel persen, kort gisten, maar altijd van donkere druiven. Niet rood en wit door mekaar klotsen, zoals Europese ambtenaren niet lang geleden in hun barbaarse onwetendheid nog voorstelden. Mag niet, dus kijk uit.

Nog sneller en korter en je krijgt gris, de lichte rosé, bijna doorzichtig. Vijftien jaar geleden kwam dat alleen uit Arbois in de Jura, gemaakt van de pinot. Vandaag is het een trend en de Provence doet daar flink aan mee. Ook toprestaurants zetten mooie droge rosé op de wijnkaart. De tijd van slappe zoete zooi is voorbij.

Met voorsprong de grootste producent in de Languedoc is Listel op de zanderige gronden in de Camargue. Daar werd in de 15e eeuw aan de voet van de muren van Aigues-Mortes al wijn gemaakt. Le vignoble des sables, 2000 ha beplant met carignan, cinsault, grenache en 280 mensen in dienst. Een wijnhuis uit 1883, sinds 1955 als merk Listel en met ambitie om marktleider rosé in Europa te worden. Groot genoeg om bij Albert Heijn in de schappen te staan.

Is dat lekker van zo'n grote tent? Vanmiddag bij 34 graden in ieder geval!

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage