28 juni 2007

Gezellig 1

Zet tien Nederlanders bij elkaar, voeg een bak bier toe (eventueel vervangen door een bib* rosé), doe nog wat hartige taart bij het mengsel en garneer het geheel met borrelnootjes. Hou het zaakje bij warm weer wel koel, anders loopt het vlot uit de hand. Gegarandeerd dat na een kwartier iedereen het gezellig vindt.
Ziedaar het recept dat al enige tijd met succes wordt toegepast door een groeiende groep Hollanders die, om welke reden dan ook, hun toevlucht hebben gezocht in het departement Gard en omstreken. Onder de soepele leiding van zelfbenoemd jeugdherbergvader Peter (niet te verwarren met het Franse werkwoord peter...) gaat het elke twee maanden loos. Iemand stelt zijn/haar erf beschikbaar, vangt van iedereen het door Peter aangegeven aantal dukaten en verzamelt de ingrediënten bij de Lidl om er toch nog wat aan over te houden. We zijn tenslotte Hollanders.

Gezellig dus. Dat hoor je alom. Zoals gisteren bij een dapper echtpaar in St.Theodorit, dat al jaren aan het buffelen is om de authentieke ruïne van een adelijk domaine om te toveren in werkelijk prachtige appartementen. Met veel smaak ingedeeld en met liefde voor locale details. De rondleiding ging van aaah en oooh, gastheer en gastvrouw hadden aandacht voor iedereen en gaven vakkundig toelichting op de bouwwerken.
Het smulgedeelte was perfect en de gesprekken waren als altijd grappig, serieus, onzinnig, droevig, uitbundig, saai, bespiegelend, kritisch, onnozel of ronduit vervelend. Maak zelf het verhaaltje af, want ik kon ook niet overal meeluisteren. Vooral heel gezellig, zei iedereen dus bij het afscheid.

Maar ik krijg er elke keer ontzettende jeuk van, dat woord gezellig. Wat houdt dat nou eigenlijk in? Is dat niet een vreselijke dooddoener? Luiheid, om zelf niet te hoeven bedenken hoe je 't echt hebt ervaren? Beleefdheid, maar wat schiet je daar dan mee op? Hollanders onder mekaar? Trots dat er in geen enkel land een goeie vertaling voor gezellig zou zijn?
Zelf vond ik het inspirerend, uitdagend, boeiend, smakelijk, ontspannen, vriendschappelijk en te kort. Kortom ik had het naar m'n zin. Maar gezellig?

Helemaal lamgeslagen ben ik overigens als iemand bij het weggaan tegen je zegt: bedankt voor de gezelligheid. Alsof ik er wat aan kan doen...

* Een bib is een pak wijn met een kraantje (komt van Bag in Box maar dat kunnen de Fransen er niet uit krijgen)

5 reacties:

Op 29 juni 2007 om 06:02 , Blogger Reinier zei...

ALs de erven van Gogh je bericht zien en je een rekening sturen, da's gezellig ;-)

 
Op 29 juni 2007 om 08:50 , Anonymous Anoniem zei...

ik weet dat je er niet van houd,maar zullen we weer eens GEZELLIG afspreken?

joss

 
Op 29 juni 2007 om 10:08 , Anonymous Anoniem zei...

ik heb eens in een synoniemenboek gekeken en inderdaad: het begrip gezellig is niet te definiëren. Er staat: 'genoeglijk, harmonieus, harmonisch, huiselijk, knus, sfeervol, behaaglijk, kneuterig en aangenaam'. Dat heeft het gemeen met meer van die begrippen waar ieder zijn eigen visie op heeft, liefde bijvoorbeeld; iedereen weet wat ermee wordt bedoeld, maar toch is het voor elk mens anders. Je kunt dus val veel meer zaken jeuk krijgen en er is geen zalfje tegen gewassen.
Peter (dus niet op zijn Frans)

 
Op 2 juli 2007 om 10:48 , Anonymous Anoniem zei...

Terwijl ik dit lees ben ik heeeel GEZELLIG bij onze dochter Fredi!!!!!

 
Op 4 juli 2007 om 15:33 , Anonymous Anoniem zei...

.. gezellig .. linker schouder ietwat opgetrokken, lichtjes geloken oogleden, zachte glimlach rond mond, zoetgevooisd ..

zut alors, pas mal du tout !

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage