8 juli 2010

Ontmaskerd?

Jeanne d'Arc heette niet d'Arc, ze heeft nooit schapen gehoed en is niet op 30 mei 1431 in Rouen op de brandstapel gestorven. In werkelijkheid trouwde ze in 1436 in Arlon als Jehanne la Pucelle met Robert des Armoises. Ze leefde nog lang, zonder brandwonden maar met echtgenoot op het kasteel van Jaulny (zie plaatje), ten zuiden van Metz.
Jehanne was een prinses van koninklijke bloede die als een soort geheim agente is uitgespeeld in de strijd om de Franse troon. Niks heilige maagd of redster van La patrie.

Deze 'onthulling' staat op naam van twee Franse journalisten, die de mythe van Jeanne d'Arc op rigoreuze wijze doorspoelen. Titel L'affaire Jeanne d'Arc, auteurs Roger Senzig en Marcel Gay. In 250 pagina's wordt het 'bewijs' geleverd voor de definitieve ontmaskering van de maagd van Orleans. Hoewel dat laatste wellicht het enige was dat wel klopte. Al eerder hebben historici hetzelfde pad bewandeld, maar de schrijvers geven het verhaal een spannend en thrillerachtig sausje. "De geschiedenis die we op school leren is vals. Jeanne d'Arc is in feite de grootste geheime diplomatieke operatie aller tijden," beweren ze.
.. intocht van de maagd in Orleans door Jean-Jacques Scherrer..
Jehanne's moeder was namelijk de Franse koningin Isabelle na een royale slipper met Louis d'Orléans. Notabene de broer van haar echtgenoot. Al vroeg werd het meisje van het hof verwijderd, groeide op in de provincie maar werd getraind in oorlogvoeren en theologie. Dat gebeurde door de aanhang van de onterfde prins Charles VII. Die entourage verspreidde ook het gerucht dat een door God gezonden heilige maagd Frankrijk voor hem zou bevrijden van de Engelsen. Zodat Kareltje alsnog de troon zou bestijgen. Aldus geschiedde, maar de redding door zijn halfzuster hield hij onder z'n net verworven kroon. Ook het latere proces en de executie zouden in scène zijn gezet.

De maagd hoorde dus nooit stemmen uit de hemel, wel die van partijdige raadgevers. Slotvraag in het boek: waarom houdt het Vaticaan een boek over het leven van Jehanne nog steeds geheim in deze bibliotheek?

Labels: , ,

1 reacties:

Op 9 juli 2010 om 07:42 , Blogger Het kleine ego zei...

super intereassante leuke informatie!! En dat via Café au lait! tof , dank je wel.
andere '4x4 En France'-er..
10

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage